Vieraskynä

"Jos minä pystyin, niin pystyt sinäkin!"

Millainen oli lähtötilanteesi ennen valmennusta? (ravinto, liikunta, elämäntavat)

Olen 38-vuotias, kolmivuorotyötä tekevä ja perheellinen kahden aktiivisen lapsen äiti. Ennen MM-valmennusta olin harrastanut juoksua aktiivisesti pari vuotta ja crossfittiä vajaan vuoden. Vaikka aktiivista liikuntaa tulikin 3 – 6 krt viikkoon, niin ihmettelin miksi kunto ei vain kohene eikä rautaa saa lisättyä tankoon sitten millään. Ajattelin, että syön tarpeeksi, koska nälkä ei kolkutellut vatsassa ja energiaa kuitenkin riitti arkeen ja treeniin, mutta kaikki vain junnasi paikallaan. Ystävän suosittelemana sitten kilautin Jonille ja sovittiin PT-tapaaminen. Käytiin läpi historiaani ja treenitaustaani sekä hiottiin perustekniikoita. Jo ensimmäisellä tapaamisella Joni kannusti varaamaan aikaa BioSignatureen, koska huomasi heti, että ravitsemus ei ollut ihan kohdallaan, vaikka proteiinia olikin päivälle tarpeeksi, mutta kun se ei riitä.

Ensimmäisessä biosigussa Sanna totesi, että aineenvaihduntani on aikalailla sammunut eivätkä ravintoaineet imeydy kunnolla sekä kokonaisvaltainen ravitsemukseni ei lihaskasvua ajatellen sisältänyt tarpeeksi kaloreita saatika että olisin saanut tarpeeksi hiilihydraatteja ja rasvoja. Siispä lähdettiin käynnistämään aineenvaihduntaa pienen pienin askelin, sillä ensimmäiset viikot olin järkyttynyt siitä ruokamäärästä, joka lautaseltani löytyi, vaikkakin se nyt tuntuu aivan liian pieneltä siihen nähden, mitä nykyään syön. Mutta kun päästiin vauhtiin, niin poikanikin totesi, että ”Äiti, sulla on nykyään aina nälkä!” Niin oli ja se tuntui hyvältä, vaikka kuulostaakin hullulta. :)

Toisella Jonin tapaamisella otin itse puheeksi MM-valmennuksen ja heitin ilmoille vahvan epäilyni siitä, etten sopisi ryhmään. Sellainen riuku ja voimaton kun olin. Jonin rohkaisemana kuitenkin ilmoittauduin mukaan valmennukseen, ja se on ollut yksi parhaita päätöksiäni ikinä!

Entä tilanne valmennuksen päätteeksi?

Nyt kun MM-valmennus alkaa olemaan lopuillaan on mahtavaa todeta, miten treenistä, ravinnosta ja levosta on tullut osa ihanaa rutiinia arjessa. Salille mennään, vaikka ei aina niin huvittaisi, uudet treeniohjelmat kihelmöivät lihaksissa ja tankoon saa laittaa jo ihan mukavasti rautaa ja kehitystä on mahtava seurata. Ja kun salilla menee uuden ohjelman kanssa sormi suuhun, niin eipä muuta kuin treenivideo esiin ja tarkistamaan tekniikkaa. Yksin ei tarvitse pähkiä!

Parasta on ollut treenata yhdessä puolison kanssa ja miten välillä saa sitä tarvitsemaansa tsemppiä ja kannustusta ”Menee vielä, yks vielä, jaksaa jaksaa!” ja toisaalla taas kehuja pumpissa olevista lihaksista, jotka iloisesti pullottaa. Vaikka työtä vielä onkin suhteessa omiin tavoitteisiin, olen edennyt hienosti ja ymmärtänyt, että tavoitteeni ei toteudu hetkessä vaan vaatii aikaa ja panostusta.

Mutta rehellisyyden nimissä myönnän, että iloisen tekemisen rutiinia tämä ei suinkaan ole ollut kuin vasta valmennuksen loppuvaiheessa. Siinäkin mielessä on hyvä, että valmennus kestää sen 6 kk, itselläni on ainakin tarvittu aikaa asioiden sisäistämiseen ja toimintatapojen muuttamiseen.

Mitä hyötyä koit valmennuksesta ravinnon, treenin ja muun suhteen? 

Valmennuksen suurin anti on kaikesta raudasta huolimatta tapahtunut pääni sisällä. Ajatukseni siitä miksi treenaan kohdistuvat omaan ja perheeni hyvinvointiin ja terveyteen. Ulkonäkö tulee siinä samalla, mutta taakse jääneet selkäkivut ovat lottovoitto!

Koko perheen ravitsemus on muuttunut paljon parempaan, vaikka olemmekin mielestäni syöneet aina suht’ terveellisesti. Nyt ymmärrän enemmän miksi syön ja mitä syön sekä olen oppinut kuuntelemaan omaa kehoani niin treenin, ravitsemuksen kuin levonkin suhteen. Enpä olisi uskonut, että pienellä hienosäädöllä voin nukkua 9 h putkeen. En herää nälkään enkä stressiin. :)

BioSignature on mitä parhain työkalu treenin rinnalla ja tapaamiset ovat aina yksilöllisten tarpeiden mukaisia. Itselläni reilun kuukauden flunssa pakotti treenitaukoon, mutta paluu salille sujui helposti koko sairastelun ajan pidetyn suunnitellun ruokavalion vuoksi sekä huomasin levon vaikutuksen jälleen kerran treenitehoihin (vaikka lepo olikin pitkä ja välillä piinallinen).

Mitä muutoksia olet huomannut kokonaisuutena, esim. jaksaminen yms?

Arki sisältää vapaata, työtä, treeniä ja ruoanlaittoa. Tasapainon löytäminen on välillä haasteellista, mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kiireisen viikon edessä pysähdyn ja suunnittelen ja valmistelen mahdollisimman paljon ja se helpottaa ja antaa aikaa myös lepoon ja kun tarpeeksi myös lepää, niin jaksaa ☺

Kenelle suosittelisit Optimal Performancen valmennuksia?

Junnaako rauta, eikö salilla kulje? Nyppiikö ruoka? Entäpä vatsalla roikkuva jenkkakahva tai ne ikuiset allit? Etkö tiedä mistä aloittaa? Ei hätää, tästä tilanteesta minäkin lähdin, joten jos jaksat sitoutua 6 kk ja tehdä parhaasi, niin MM-valmennus voi olla tiesi onneen! Jos minä pystyin, niin pystyt sinäkin!


Team OP:n uusi jäsen - Jussi-Pekka Kurtti

Luin vuosia takaperin idolini Jim Collinsin Good to Great -kirjasta lauseen, joka muutti ajatuksiani siitä miten, mihin suuntaan ja keiden kanssa Optimal Performance tulee matkaansa taittamaan.

Sen sijaan, että minä päätän yksin valmiiksi miten ja mihin suuntaan hommat etenevät, mitä jos kasaisinkin tiimin täyteen äärimmäisen motivoituneita, valmennusosaamiseltaan erinomaisia hyviä tyyppejä ja sen jälkeen mietitään yhdessä suunta ja keinot?

Minä en mitenkään voi olla kaikkien alojen asiantuntija ja kantapään kautta olen kokeillut, että jokainen asia post it -lapuista valmennuksen kautta strategiaan ei voi olla minun peukaloni alla.

Jos ynnään vuodesta 2010 tulleet hakemukset tiimiimme, määrä on luokkaa 200+. Jos olisin avannut uuden toimipisteen jokaiseen toivottuun paikkaan, meillä olisi n. 50 konttoria ympäri Suomenniemen.

Olen kuitenkin pitänyt filtteriä äärimmäisen kireällä koska tavoitteeni on tarjota parasta valmennusta mitä Suomesta on saatavilla.

Kuitenkin kerran vuosisadassa törmään ihmiseen, joka läpäisee filtterin osaamisellaan, koulutuksellaan, tuloksillaan ja ihmisläheisyydellään. Itse asiassa pitänee tunnustaa kokeneeni kevyen man crushin tovi takaperin ja oli vaikeuksia esittää vaikeasti tavoiteltavaa Jussi-Pekan ottaessa yhteyttä.

Annetaan miehen itsensä kertoa tarkemmin mutta voin jo tässä kohtaa sanoa, että 1.3.2015 Helsingin Vallilaan (Elimäenkatu 9) avattava Optimal Performance Center saa Jussi-Pekasta todella kovan vahvistuksen! :)


Olen Jussi-Pekka Kurtti, Torniossa syntynyt personal trainer ja ravintovalmentaja. Pohjoisen poikia. Olen toiminut valmentajana jo vuodesta 2004 ja valmentanut urani aikana yli 700 ihmistä kuudessa eri maassa. Asiakkaitani ovat olleet niin palomiehet, kotiäidit, suurlähettiläät kuin ammattiurheilijatkin. Tällä hetkellä ammattikiekkoilijoista valmennan esim. HPK:n Joni Myllykoskea, Chicago Blackhawksin organisaation Ville Pokkaa ja Helsingin Jokerien Oskari Korpikaria. 

Viimeiset lähes 2 vuotta olin personal training - vastaavana Easyfit Ritaharjussa, Oulussa. Pyöritin menestyksekkäästi kolmen valmentajan ja yli sadan viikoittaisen valmennettavan palettia. Sitä ennen olen kiertänyt vuosia maailmaa, valmentanut, kouluttautunut ja imenyt valmennusoppia alan parhailta. Olen toiminut myös laitesukellusoppaana sekä Egyptissä että Thaimaassa. Luonto ja luonnosta huolehtiminen ovatkin minulle todella tärkeitä asioita.

Tuon tullessani Optimal Performance Centeriin vuosikymmenen verran kansainvälistä valmennuskokemusta ja - metodeita jotka tuovat valmennettavilleni kovia tuloksia vuodesta toiseen.  Autan omalta osaltani luomaan inspiroivan ja rennon ympäristön jossa asiakkaiden treenaaminen on äärimmäisen tehokasta, hauskaa ja silti turvallista. Tuon mukanani ehkä myös kahvinkeittimen (neuvottelut kesken). Niin ja seminaarit tulevat olemaan suorastaan spektaakkelimaisia ;)

Valmennettavani voivat odottaa minulta tietoa, tunnetta ja tuloksia. Olen valmentajana erittäin vaativa mutta myös oikeudenmukainen - vaadin asiakkailtani paljon sillä vaadin paljon myös itseltäni. Mottoni onkin "Get in - Get strong - Get out". Seison valmennettavieni tukena niinä vaikeimpina hetkinä ja liekitän heidät uuteen kiitoon kun he sitä eniten tarvitsevat (joskus saatan myös hieman nauraa). Ja kun tarvitsee painaa hieman jarrua niin sekin kyllä onnistuu. Mielestäni tavoitteellisen treenaamisen ja terveellisen ruokailun tulee olla osa muuta elämää - arjen tulee rullata sujuvasti niistä huolimatta.

Tervetuloa minun ja koko tiimin puolesta maaliskuun ensimmäinen päivä upouuteen Optimal Performance Centeriin. Se tulee olemaan jotain täysin ennennäkemätöntä ja olen varma että sillä hetkellä kun astut ovesta sisään, menestys on jo matkalla sinua kohti. Tulkoon vuodesta 2015 tähänastisen elämäsi kovakuntoisin - nähdään pian!

Roundtable – Terveellinen elämä ja pysyvät tulokset?

Oldie but goldie -blogipostaus kaivettu esiin naftaliinin kätköistä! Eikä vähiten siksi, että tässä kiteytyy jotain niin hienoa ja ajatuksia herättävää, että jokaisen alkuvuoden elämänmuutosta suunnittelevan tulisi ainakin kertaalleen kahlata läpi.

Paljon odotettu Oikotie Optimaaliin -ryhmävalmennus alkaa jälleen 5.1.2015. Meidän ajatuksiamme pehmeästä laskusta terveelliseen elämään voit lukea tulevien viikkojen aikana mutta mitä mieltä ovat seitsemän kokenutta ammattilaista tällaisesta ei-shokeeraavasta tavasta lähestyä terveellistä elämää?

Myönnän, että vieraskynäilijät on valittu hieman puolueellisin perustein mutta sinun onnesi on, että tärkeimmät kriteerit ovat täysijärkisyys, vastuullisuus, ihmisläheisyys, kokemus ja aikaansaadut tulokset.

Pidemmittä puheitta, antoisaa lukuhetkeä. :)


Saattaa olla, että olet törmännyt Precision Nutrition -sivustoon blogissani ja Facebook-sivuillamme. Olen heidän mahtavuuttaan ylistänyt vuosikaudet ja ollut jopa itsekin mukana valmennuksessa, kuten moni valmentajistammekin. En tiedä miten on mahdollista mutta tuntuu, että jokaisen valmennusongelman edessä he osaavat vetää juuri oikeasta narusta. PN on myös meidän yksi suurimmista innoittajistamme. Krista Scott-Dixon on ollut pitkään yksi heidän keulakuvavalmentajistaan, eikä suotta. Tsekkaa Stumptuous.com.

Starting a new, healthy life is easy but consistency seems to be the problem. In your opinion, what are the biggest mistakes people usually make?

1. Trying to do too much, too soon, with too-high expectations.

2. Not understanding what is a priority and what is an irrelevant detail.

3. Not having a concrete, well-thought-out plan or coherent strategy for the ”how”. People focus on the ”what”, as in what they’re going to do. They ignore the ”how”, as in how this will actually happen — today, tomorrow, next week, next month, etc.

4. Not anticipating obstacles, lack of motivation, etc. Those things WILL happen. They’re not accidents, but rather inevitable. So plan according to your real life, not the ”perfect” life you imagine you might live one day.

5. Not using the evidence of their own experience. Persisting in something that clearly doesn’t work (”I feel like crap! I’ll just keep going!”) instead of changing tactics or objectives.

6. Starting from a place of self-loathing rather than a place of self-care and self-love.

7. Using someone else’s plan. (And then getting mad at YOUR body because the plan doesn’t work for you. Would you be mad at your body if a stranger’s shoes or prescription eyeglasses didn’t fit you?)

8. Making the whole project of health and fitness Very Serious. Getting anxious, frustrated, self-punishing, etc. about it. Come on people, lighten up.

Your best tips for nutrition, exercising and mindset: how to achieve goals and maintain the results?

These are the flip side of the points above.

1. Do one small thing at a time. Keep practicing, every day, until you incorporate it into your life. Only then move on to something else.

2. Figure out what is essential and leave the rest. Honestly the details of most things don’t matter as long as you are consistent. 7 reps or 8? 80 grams of protein versus 90? Who cares? Are you doing those reps consistently every workout for several weeks or months? Then THAT is what matters.

3. Have a plan. A REAL plan. For REAL life. Get it on paper and have a serious strategy. How are you going to make this all happen? Really?

4. Anticipate obstacles, challenges, and things to come up. Expect that your 30 min commute will end up being 45 or 60. Expect that your kid will have a meltdown at an inconvenient time. Expect to get pulled into a meeting at work. Plan for THAT. You know it happens. So build your plan around reality. You know your day often turns into a circus, so find a way to train first thing in the morning, or make breakfast your healthiest meal of the day before things all go pearshaped. If the day goes easily, great. You can add good stuff to it. If the day goes off the rails, you know that you did one or two awesome things already and you can feel happy about that.

5. Pay attention. Look at what happens when you make certain choices. If you always binge on ice cream when it’s in the house, get rid of the ice cream instead of keeping it in the freezer and expecting that today will magically be different. If you always injure yourself during Crossfit, quit Crossfit and find another sport instead of dragging yourself in there on an ice pack, high on painkillers. You have your data, act on it. How is your sleep? Your moods? Your energy? Your hormones? Your immunity? Your body composition? Your strength, power, and mobility? Your life satisfaction? That’s your evidence. Use it.

6. Begin with compassion, care, kindness, and love for your body. Love and protect your body ferociously. All decisions about your health and wellness should flow from love.

7. Know what YOU need to function YOUR best. Sense in to your inner compass and true life priorities, and don’t live someone else’s plan, life, or dream. Understand what your body needs — your age, your sex/gender, your ethnic background, your genetic makeup and epigenetic expression, your starting skill and body composition, etc. Throw out the ”shoulds”. Look for where YOU thrive and accept no substitutes.

8. Have fun. For godsake.


Ensimmäisen kerran törmäsin Scott Abeliin legendaarisen Quad Blast -jalkahapotuksen merkeissä. Myöhemmin kotisivun ja Facebookin myötä huomasin, että homma tuntuu olevan hanskassa muutoinkin kuin vain hapottavien reisien merkeissä. Jalat maassa, ruoskitaan höyryä koneeseen silloin kun sille on tarve mutta ymmärretään myös korvien välissä olevan pururadan merkitys. Se, että muutos ei aina ole ihan niin suoraviivaista kuin voisi kuvitella. Abel on tietääkseni yksi ensimmäisistä metabolic damagen esille nostaneista valmentajista. Kotisivu täällä.

Starting a new, healthy life is easy but consistency seems to be the problem. In your opinion, what are the biggest mistakes people usually make?

Well the first mistake is to think starting something new as an adult is easy. It’s actually not as adult brains get quite molded to habit, for good and bad. So it will take “conscious” effort at first to establish a pattern the brain can recognize and accept – AND THEN it gets a little easier as a lifestyle to follow. And the mistakes people make are many. As your question states “consistency” is indeed the biggest problem and that is because people try to do too much, too quickly. Consistency is far more important than intensity. In fact it’s only with consistency of sustainable efforts, that intensity can be improved. Intensity is in fact a learned skill. So people take on too much too quick or work too hard out of the gate. The mind will always rebel against something it is not enjoying or engaged in.

Next, people have this notion that it is all so complicated. Keep it simple. No one needs to get all caught up in corrective this and prehab that – and no one needs to get into exercises that look like you need to be in Cirque du Soleil to do right. Simplicity and short, structured workouts that are challenging but not exhausting. This is the way to begin to forge a path to a healthier lifestyle.

And the same is true at the dinner table. A person’s palate is not going to change overnight. It takes time – therefore “general” rules are far better in establishing healthy eating patterns than it is to entertain notions of never eating a certain thing again – or trying to lose so many  pounds the first few weeks.

Let all that external stuff go – and lock into the reality that a “new” healthy lifestyle is a process – not a goal to accomplish. The less pressure involved with this process, the better the mind will engage and accept it. Some professional guidance along these lines makes good sense as well, for people who really want to change and make the change permanent

Your best tips for nutrition, exercising and mindset: how to achieve goals and maintain the results?

Again, most of this is answered above. Keep it simple. For nutrition for instance, forget supplements. Just ask if what you are going to eat is a healthy choice – not “healthiest” choice – just healthy choice.

Then adapt the motto of these 7 simple words without emotional attachment to thinking of any food as good or bad or right or wrong. Simply live by this sentence as best you can –  7 words – ‘Eat food, not a lot, mostly plants’ – start with that simple equation.

Then as a fun challenge try to go 3 weeks without flour, without sugar, without alcohol – see how that goes – assess yourself on how easy or how hard that was to do – but never by “judging” it as something you win or lose at. Let these little things “inform you” as to where you are at, and how far you still have to go. Let go of long-term goals. Embrace the motto for diet and training that – “the process is the goal, and the goal is the process” – and within that motto, you should introduce mild challenges to keep you interested, but let go of an eye toward “some day” in terms of long-term aspirations. These things are roadblocks in thinking that usually lead to failure, not accomplishment of changes in lifestyle.

It all has to be about the brain “accepting” a new approach – while “replacing” an old one – therefore all of it – diet and exercise HAS TO BE cognitively palatable for any of it to last. And this is where most people get tripped up. It’s a mindset that influences behavior in a desired direction – NOT the other way around


Pöperöproffa-blogistakin tuttu Patrik Borg tuuttaa näppäimistöltä tulemaan kerta toisensa jälkeen sellaista kultaa, että meinaa itku tulla! Kun kyse on ihmisten auttamisesta, varsinkin silloin kun on todella hankalaa niin arvostan suuresti mielipiteitä, jotka tulevat vankan kokemuksen syvällä rintaäänellä. Kotisivut täällä.

Uuden terveellisen elämän aloittaminen on helppoa mutta jatkuvuus tuntuu olevan haasteellista. Mitkä ovat mielestäsi suurimmat virheet mitä ihmiset tekevät?

Vaikka monia juttuja on, niin nostan esiin kaksi joita pidän keskeisinä.

a) aika usein toiminnassa unohtuu ajatus ”muutoksia pitäisi jaksaa vuosikausia – vaikka nyt 5 v alkuun – jos aion saavuttaa jotain pysyvää”. Se mikä kenestäkin tuntuu, että jaksaa tai ei jaksa tehdä viittä vuotta on yksilöllistä. Jos jostakin tuntuu, että ilman leipää/karkkia voi olla viisi vuotta niin voinee ilman niitä olla. Mutta jos samaa yrittää ja kuukauden – tai kuuden -  jälkeen haikailee niiden perään ja välillä repsahdellaan, niin sitten pitäisi lukea tilanne ja ymmärtää, ettei homma oikein toimi ja pitäisi ymmärtää, että niillekin pitää löytää tila elintapamuutoksessa. Se mitä yleensä jaksetaan tehdä vuosikausia ei ole mitään kovin mustavalkoista tai jotain mitä joku on pilkulleen ohjeistanut. Kyllä se on yleensä aika joustavaa, mukavaa ja sellaista missä on pohdittu mikä minulle tuntuu sopivan. Se asenne pitää vain sitten sovittaa entistä parempiin elintapamuutoksiin.

Pahimmillaan vuosikausien jatkoa ei edes suunnitella vaan tsempataan joku keho/terveysprojekti läpi ja ajatellaan että keskitytään siihen pysyvään toimintaan sitten sen puristuksen jälkeen. Ihan horrorvisiossa vaan pidetään peukkuja että muutoksen tulokset pysyisivät yllä vaikkei pysyviä muutoksia opetella. Kun esimerkiksi laihdutus on yleisin ihmisten motivaattori niin liian usein yhä ajatellaan laihdutusvaihe ja painonhallintavaihe jotenkin erillisinä – ja sitten ihmetellään miten hankalaa se painonhallinta on. Kun sen painonhallinnan vaativan joustavuuden ja arkeen sopivan otteen pitäisi näkyä ensi päivästä alkaen. Minusta kysymys ”Luuletko pysytyväsi tekemään tätä seuraavat viisi vuotta?” on aika hyvä erottelemaan ylilyönnit pois tekemisestä.

Toki siellä voi olla vaiheita jossa mennään vähän kovempaa vaikka vastaus kysymykseen on ei. Mutta nekin pitää ymmärtää vain väliaikaisena, josta lopulta opetellaan kokonaisuuteen jossa ”ei” vastauksia enää ole.

b) toinen yleinen puute on oman voimavaratilanteen unohtaminen/ohittaminen. Vaikkapa univajeen tai työn väsyttämä ihminen voi kyllä jaksaa puristaa jonkun projektin. Mutta vaikka se olisi järkevästikin rakennettu projekti mutta unta tai työnahllintaa ei paranneta niin isolla todennäköisyydellä se väsymys ottaa jossain vaiheessa niskalenkin ja paluu entiseen on aika todennäköistä. Kun motivaatiotekijät ovat kohdallaan niin useimmat ihmiset saavat väsyneinäkin lyhyellä aikavälillä ihan hyviä tuloksia kun ovat tekemisen moodissa/draivissa. Mutta se moodi/draivi purkautuu jossain vaiheessa – usein kun tulokset on saatu – ja ennemmin tai myöhemmin elintapojen kokonaispaketti realisoituu. Jos kokonaispaketissa vajavaiset voimavarat on jätetty parantamatta niin sen vaikutus vain on niin valtava että jatkoennuste on heikko.

Eli jaksamisen pohdinta ja parantaminen on ihan keskeinen osa elintapamuutosta.

Parhaat vinkkisi ravinnon, liikunnan ja ajattelutapojen suhteen? Miten tavoitteet saavutetaan ja tulokset saadaan pysymään?

  • Ylläolevista pysyvyyteen tähtäävä ote ja jaksamisen huomioiminen. Jos se on hankalaa viikosta toiseen se ei auta sinua. Jos elämäsi ei ole jollain lailla tasapainossa, niin eivät voi olla elintapamuutoksetkaan.
  • Tavoitteet ovat tärkeitä. Mutta laita ne tavoitteet elintapamuutoksiin eikä painoon tai kehon mittareihin – eikä ainakaan aikatavoitteita. Ei auta pätkän vertaa ottaa tavoitteeksi -10 kg jouluun mennessä ja sitten tavoitella niitä todennäköisesti ei-pysyvin keinoin. Kehoon liittyvät tavoitteet ja varsinkin aikatavoitteet usein ajavat hyvinkin liikkeelle lähteneen muutoksen jossain vaiheessa liian tiukaksi. Mutta on aivan varmasti hyödyllistä ottaa tavoitteeksi sellaisen ateriarytmin opettelu, jossa nälkä ja mieliteot rauhoittuvat.
  • Älä tee mitään juuri kuten joku sanoo. Kuuntele, ideoi, kokeile ja tee kuten sinusta juttu tuntuu parhaalta.
  • Parasta tapaa ei ole missään asiassa olemassakaan. Älä käytä energiaasi parhaan tavan löytämiseen vaan oman tavan löytymiseen.
  • Älä pyri täydellisyyteen. Selvitä mikä on olennaista kaiken some/mediasälän seassa ja keskity niihin.

Jos et asu ämpärissä ja treeni&ravinto on lähellä sydäntä niin olet varmasti törmännyt Timo Haikaraisen blogiin sosiaalisessa mediassa useampaankin otteeseen. Vankkaan tietoon, taitoon ja kokemukseen perustuvaa osaamista on vaikea lukea ottamatta lakkia pois päästä. Kotisivut täällä.

Uuden terveellisen elämän aloittaminen on helppoa mutta jatkuvuus tuntuu olevan haasteellista. Mitkä ovat mielestäsi suurimmat virheet mitä ihmiset tekevät?

  • Ilman suunnitelmaa aloittaminen. Jos tekeminen on aivan summittaista, loppuu into helposti lyhyeen. Treeniä voi tulla liikaa, jolloin ajankäyttö ja palautuminen muodostuvat haasteeksi. Lisäksi ihmisiä vaivaa epätietoisuus siitä, mitä oikein pitäisi tehdä. Tämä lisää puolestaan epäuskoa omaan tekemiseen. Selkeä suunnitelma, joka sisältää ajatuksia siitä, mitä liikuntaa voisi harrastaa, missä sitä voisi harrastaa, milloin sitä voisi harrastaa ja miten voisi varautua mahdollisiin hankaluuksiin, vie jo pitkälle. Ruokavalioon pätee samat asiat –ilman suunnitelmaa ja selkeitä työkaluja aloittaminen johtaa usein siihen, että syödään vaan mahdollisimman vähän. Ja se ei toimi kuin hetken. Kaikki kurjuuden maksimointiin liittyvät tulisi eliminoida –kukaan ei jaksa istua kovin kauaa jääpuikko takapuolessa 
  • Sosiaalisen tuen puuttuminen. Jos lähipiiri ei tue harrastusta, edellytyksen sen jatkumiseen ovat heikot. Mikäli puoliso, ystävät tai työtoverit ovat muutosta vastaan, kannattaa nostaa kissa pöydälle rakentavalla tavalla. Valitettavan usein ihmiset eivät uskalla olla tarpeeksi ”itsekkäitä” satsatessaan omaan hyvinvointiinsa. Kannattaa muistaa, että niin tekemällä pystyy usein olemaan lopulta vähemmän itsekäs ja parempi lähimmäinen.
  • Aloittaminen tilanteessa, jossa tarvitaan elämänhallinnan tukea tai jopa terapiaa. Jos pakka on monella osa-alueella sekaisin, on muutos haastavaa. Silloin muutosyritykset varsinkin liian radikaaleilla toimenpiteillä saattavat olla korsi, joka katkaisee kamelin selän.
  • Liika luotto liikunnan laihdutustehoon. Tämä puhtaammin fysiologiaan liittyvä seikka johtaa usein turhautumiseen ja hanskojen tiskiin paiskaamiseen. Ruokavalio tuo näissä tapauksissa tutkitusti 70–80% tuloksista. Usein sorrutaan liikkumaan kieli vyön alla tuntitolkulla päivittäin, mutta ruokavalio vuotaa. Ja valtava treenimäärä saa sen vuotamaan vielä pahemmin. Valitettavasti tähän tekijään kaatuu tänäänkin lukuisia alkusyksyn elämäntapamuutoksia.

Parhaat vinkkisi ravinnon, liikunnan ja ajattelutapojen suhteen? Miten tavoitteet saavutetaan ja tulokset saadaan pysymään?

Itse uskon, että konkreettisten tulosten saaminen on todella tärkeää. Se motivoi hurjasti. Se kuitenkin pitää tehdä -ja sen voi tehdä- ilman tolkuttomia mullistuksia tai kärsimysnäytelmää, jos työkaluluiksi valitaan ”kustannustehokkaimmat” keinot. Kun siihen yhdistetään oppiminen harjoittelusta, alkaa pikku hiljaa muodostua uusia tapoja –ja lopulta elämäntapoja. Alussa tekeminen on usein vahvasti ulkoisten motivaatiotekijöiden, kuten tietyn laihdutustuloksen tms. ohjaamaa, ja se on aivan ok. Pikku hiljaa sisäinen motivaatio voimistuu ja liikkumaan saa lähteä, eikä pidä lähteä.

Ruokavalio: Olennaisiin asioihin satsaaminen on tärkeää. Se tuo nopeasti tuloksia, ilman kärsimystä. Niitä ovat ateriarytmi, proteiinin määrä, kasvisten määrä ja yleensä ruuan energia- sekä ravintoainetiheys. Nippeliin satsaaminen ja optimaalisen rasvahappoprofiilin tai lisäravinnekokonaisuuden säätäminen maailman tappiin tuo lähinnä lisästressiä, ei tuloksia. Näihin ehtii keskittyä tarvittaessa myöhemmin. Kun syöt viitisen ateriaa päivässä, kasviksia mieluummin lähempänä kiloa kuin puolta kiloa päivittäin ja proteiinia jokaisella aterialla, alkaa kasassa olla jo mainio pohja!

Treeni: Harjoittelussa uskon melko kovaan kuormittamiseen oikealla tavalla ja oikeilla tekniikoilla. Treenaan usein esimerkiksi aloittelevia, myöhäisessä keski-iässä olevia asiakkaitani niin kovaa, että se saattaa saada sivusta katselevan puistelemaan päätään. Jos harjoitevalinta tehdään yksilön taitotaso, rajoitteet ym. huomioiden, se on erittäin, erittäin vähäriskistä, koska absoluuttinen teho on kuitenkin niin matala. Sen sijaan kehittyminen on todella nopeaa ja ihmiset innostuvat valtavasti, kun he kokevat ylittävänsä itsensä ja voittavat jo muutamassa kuukaudessa ikuisena mahdottomuutena pitämiään fyysisiä haasteita.

Kuntoilija tarvitsee määrällisesti vähän harjoittelua harvoin yli 4-5 tuntia viikossa. Ja erittäin kovatehoista treeniä vain osa tästä kokonaisuudesta -lepo on siis olennainen osa tätä yhtälöä.  Suunnittele kokonaisuuteen ensimmäisenä palautuminen ja lepopäivät. Ohjelmaa värkätessä kannattaa myös ensimmäisenä miettiä, mitä siitä voi ottaa pois –ei mitä kaikkea siihen voisi vielä tunkea lisää. Jos epäilet tekniikoitasi, sinulle sopivaa harjoittelua ym. hae rohkeasti apua ulkopuolelta ja aloita maltilla, jos lähdet liikkeelle itseksesi. Kaksi voimapainotteista ja kaksi kestävyyspainotteista treeniä viikossa liikkuvuusärsykkein höystettynä on erinomainen perussapluuna kuntoilijalle.

Ajatusmaailman muokkaaminen: Valmennuksessa huomioimme ja ajamme jatkuvasti sisään tiettyjä liikuntapsykologian perusteita –lähinnä intergroituna kaikkeen käytännön tekemiseen. Vähemmän rustataan lappuja tai vastaavaa, tosin sitäkin joskus. Tarkkaile sisäistä puhettasi –ajattelusi on usein itseään toteuttava ennuste. Ole sopivan kriittinen arvioidessasi harjoitteluasi, mutta vältä liikaa itsesi ruoskimista ja opettele havaitsemaan onnistumisesi sekä iloitsemaan niistä. Laadi sinua innostavia tavoitteita ja seuraa jotenkin niiden toteutumista. Fyysisen kunnon kohoaminen on jo sinällään loistava keino edistää psyykkisiä perusvahvuuksia ja tukea itseluottamusta ja pystyvyydentunnetta. Jos alkutilanteessa 35 % rasvoissa oleva naispuolinen sohvaperuna vetää jo 3-4 kuukauden päästä leukoja, on se rinta helposti rottingilla muillakin elämän osa-aluilla!


Poliquinin koulutuksissa vuonna miekka ja kirves oli ilo tutustua valmentajaan nimeltä Derek Woodske. Treenien ja luentojen välissä jutusteltaessa kivitalon kokoinen liharekka paljastui varsinaiseksi sanasepoksi ja maalaisjärjen ruumiillistumaksi. Laita ehdottomasti a (man)imals guide to the universe - blogi tiiviiseen seurantaa. Video-blogautukset varsinkin sisältää kullanarvoista matskua ja samalla saa nauraa vedet silmissä!

Starting a new, healthy life is easy but consistency seems to be the problem. In your opinion, what are the biggest mistakes people usually make?

I think that there are a lot of subtle stumbling blocks that people will often trip over but they can be for a number of reasons, but in my opinion many stem from social habits and cultural upbringing. Very few people in today’s society are raised to understand the value nutrition and exercise plays in their life. They are actually being raises to think about social efficiency and with out realizing it that equates to social laziness.

There will always be those that naturally gravitate towards an active or adventurous lifestyle from birth even if there family is not of the same mindset, but those people are rarely the ones that you are focused on in the health and fitness industry.  Typically you are working with those that have never had the fundamentals put into place so they are struggling to navigate the following issues.

A.  Establishing a routine that puts discomfort ahead of peace and quite or social activity and fun, and this is the most trying even more so than a healthy diet. There are many people that never exercise, but eat very well. However, teaching people that the discomfort of physical excursion is paramount to increases sense of well-being and health is a tough sell.

B. Establishing too many new routine changes simultaneously resulting in an overwhelming lack of compliance to the task.  Start people with one thing at a time, if poor cardiovascular function is the problem, and then diet is secondary to improved physical function of the body. If they are working out but not losing fat, then diet needs to become the focus. Achieve success in one area at a time in a sequential manner.

Your best tips for nutrition, exercising and mindset: how to achieve goals and maintain the results?

We know that there is a nutritional and exercise program for everyone that will work with out hesitation. However, finding the key to their genetic lock can be a little more difficult then people realize.  There is no one shoe fits all methodology for fitness> However, with training we can group people even more so then we can in the diet nutrition side of things. When it comes to training even former world class sprinting need to start general long before they a ready to return to specific but with food people are sensitive. Not in the sense that they have to always be carful of food choices, which I think for the most part is an exaggerated response to simply eating too much. Rather, not everybody is low carb and not everyone responds well to high fat in their diets.  Take your time with your client and focus first on setting up routine of naturally found foods that have not be processes and manufactured. If you can get someone only eating from the “garden” even if there carb intake goes up it will not show as fat gain very quickly.

Once you have then eating from the “garden” slowly start to manipulate macro nutrients to achieve optimal body composition.


Muutaman sekalaisen sattumuksen myötä päädyimme Helsingissä Kiropraktikko Kristian Ekströmin kanssa samoihin tiloihin. Yhteiset punaviinilasilliset, mökki-iltamat ja illalliset karistivat pois sen stereotypian, että kiropraktikko naksuttelee vain selkärangan paikalleen. Todellisuudessa top10 holistisimpia kavereita mitä toistaiseksi olen tavannut. Ihan uskomaton kävelevä tietopankki, avoin uudelle tiedolle ja kunnioitettava ymmärrys siitä, että ihmiskehossa moni asia vaikuttaa moneen asiaan. Kysy mitä vain ja Kristian tietää sen. Ja jos ei vielä tiedä niin on paraikaa lukemassa kirjaa siitä. Kotisivut täällä.

Uuden terveellisen elämän aloittaminen on helppoa mutta jatkuvuus tuntuu olevan haasteellista. Mitkä ovat mielestäsi suurimmat virheet mitä ihmiset tekevät?

Arvomaailma ja elämäntilanne vaikuttavat paljon muutoksen onnistumiseen. Mielestäni muutosta toivovat voidaan jakaa kahteen ryhmään: heihin, jotka lähtevät muuttamaan elintapojaan jonkin ulkoisen paineen vuoksi (esim. naistenlehdet, valmentajan ”pakottama” ruokavaliomuutos jne.) sekä heihin, joita muutokseen ajavat sisäiset syyt (esim. jokin krooninen tauti kuten 2-tyypin diabetes, henkinen uupuminen, vahva halu parantaa elämänlaatua jne.). Olkoon ensin mainittu ryhmä vaikkapa A ja toinen B.

1. Ulkoisista syistä muutosta haluavilla on usein selkeä lyhyen ajan tavoite ja kun se on saavutettu valutaan helposti takaisin vanhoihin tapoihin. Muutosta kohti pyrittäessä saatetaan myös tehdään asioita, jotka ovat omien uskomusten vastaisia. Esim. ruokailumuutoksia tehdessä joku miettii, että ”Kasvikset maistuvat pahalle ja elämä ilman pitsaa on sur-ke-aa.” Homma menee kuralle lyhyen ajan tavoitteen ja muutosta vastustavien uskomusten takia. Uskomuksilla ja ajatuksilla on valtava vaikutus muutosten onnistumiseen tai epäonnistumiseen.

2. Toinen ryhmä tekee muutoksia sisäisistä syistä. Intoa on paljon, mutta usein vauhti karkaa käsistä: muutoksia tehdään liian nopeassa tahdissa. Kun tähän yhdistetään esim. työstressi, voi edessä olla taantuma vanhaan – kovasta halusta huolimatta. Elämässä on tällöin liian paljon palloja yhdellä kertaa ilmassa pidettäväksi. Myös ajan ja tuen puute ovat ratkaisevia tekijöitä. Mikäli tukea ei saada valmentajalta, hoitajalta, omalta perheeltä tai ystäviltä on muutoksen ylläpitämien hankalaa.

Parhaat vinkkisi ravinnon, liikunnan ja ajattelutapojen suhteen? Miten tavoitteet saavutetaan ja tulokset saadaan pysymään?

Oli kyse mistä tahansa muutoksesta, kaikki tarvitsevat muutamia perusasioita onnistuakseen: tukea muilta, riittävästi tietoa oman näkökannan muuttamiseen sekä sopivan hidasta tahtia muutoksissa ylirasituksen välttämiseksi. Tärkeää on myös pyrkiä muutoksiin mahdollisimman stressitömänä ajanjaksoa elämässä, koska stressin aikana aivotoiminta yksinkertaisesti muuttuu vastustamaan muutosta. Muutos kannattaa ottaa matkana, jolla voi kehittyä vuosien saatossa. Jos ja kun alamäkiä tulee (kuten kaikilla tulee!) voi niistä ottaa opiksi ja tehdä seuraavalla kerralla asiat paremmin.  Toivoisinkin kaikkien muutosta suunnittelevien tai jo tekevien ajattelevan ”virheitä” oppimisprosesseina. Elämä opettaa, ja vain kokeilemalla voi oppia uutta ja siirtyä elämässä eteenpäin.

Hyvää matkaa kaikille!


Timo Kettunen kulku minulle pitkään Terveysmyrsky-miehenä, jonka juttuja olin muutamassa eri paikassa seurannut jo pidempään. Kun mies on samaan aikaan terveystieteiden maisteri (liikuntalääketiede), koulutettu hieroja, laillistettu farmaseutti, Precision Nutrition -sertifioitu ravintovalmentaja ja lähes pätevä terveystiedon opettaja niin voitaneen sanoa, että opetuksessa sanoissa on lihaa luiden ympärillä.

Uuden terveellisen elämän aloittaminen on helppoa mutta jatkuvuus tuntuu olevan haasteellista. Mitkä ovat mielestäsi suurimmat virheet mitä ihmiset tekevät?

Ensimmäinen virhe on se, että ihmiset eivät hautaa vaakaa tarpeeksi syvälle metsään. Sille painoa mittaavalle vehkeelle on ihan turha nousta joka päivä. Peili kertoo onnistumisen asteesta paljon paremmin.

Toinen virhe on kuunnella kaikkia. Maailma on täynnä guruja jotka vuorotellen kieltävät ja sallivat kaiken. Lopeta näiden sankarien kuunteleminen ja kuuntele ennen kaikkea itseäsi. Avun pyytäminen on sallittua – usein perusteltua – mutta etsi ihmeessä sellainen treenari joka kuuntele mitä sinä haluat, eikä kuinka kovaa rahat lompakossasi suhisevat.

Kolmas virhe on jättää tavoite asettamatta. Jos et tiedä mihin tähtäät, niin on hyvin helppo jättää leikki kesken. Päätä siis jo ennen terveellistä elämää, että miksi teet, mitä teet ja miten teet. Kaiva se perimmäinen motivaatio itsestäsi ulos ja kirjoita se paperille. Näin unelma konkretisoituu tavoitteeksi.

Neljäs virhe on unohtaa perusasiat ja mennä suoraan taikajuomapadalle. Jos ruokavalio, treeni ja lepo eivät ole tasapainossa/kunnossa, niin on ihan turha ostaa kuutta pähkinää, seitsemää lisäravinnetta ja neljäätoista supermarjaa tai –sientä joiden alkuperä on jossain Perun ja Orionin tähdistön välimaastossa.

Viides virhe on unohtaa se fakta, että tulokset eivät tule hetkessä, ja että harrastamisen ja kilpaurheilun välissä on niin pitkä matka, että sitä ei juuri kukaan jaksa oikomatta kulkea. Paitsi jos olet Spock, mutta silloin sinun pitäisi olla avaruudessa. Älä tähtää siis ensimmäisenä parhaaksi. Huipulla on todella yksinäistä ja aina joku tönimässä alas. Kävele ensin vuoren juurelle ja aloita vasta sitten matka kohti ylintä huippua.

Parhaat vinkkisi ravinnon, liikunnan ja ajattelutapojen suhteen? Miten tavoitteet saavutetaan ja tulokset saadaan pysymään?

Tavoitteet saavutetaan laittamalla internet kiinni ja siirtämällä ajatustoiminta takaisin omaan päähän. Muutoksen tulisi olla terveyslähtöistä, ei ulkonäköä korostaen. Ääripäät ja ehdottomuus eivät koskaan toimi treenin tai ravinnon ympärillä. Se on nähty jo niin monta kertaa, että totaalikielto johtaa lähes aina epäonnistumiseen. Ihminen on pohjimmiltaan hedonisti, joten sitä viettiä ei tule kieltää. Sopivan rento  suhtautuminen ennen kaikkea elämään auttaa pysymään lähellä ihannetilannetta. Laihtumiseen riittää periaatteessa kaksi asiaa:

1) mieleinen liikuntamuoto

2) vähemmän ruokaa mitä kroppa kuluttaa.

Loput  on sitten enemmän tai vähemmän hienosäätöä. Mukavuusalueelta on silti välillä poistuttava jos niitä tuloksia haluaa – sitä faktaa ei vaan pääse karkuun.

Tavoitteet saavutetaan tekemällä vain yksi muutos kerrallaan ja antamalla elimistölle aikaa sopeutua stressiin. Se ei tapahdu päivässä tai kahdessa. Jos kahteen viikkoon ei tapahdu mitään ruokavalio- tai treenimuutoksen seurauksena, on jotain luultavasti mennyt vikaan ja korjaavaa toimenpidettä tulee harkita. Sama pätee jo toimivaan dieettiin. Elimistö tottuu iän karttuessa parhaimpaankin dieettiin, ja joku päivä on ehkä vain hyväksyttävä se fakta, että esim. kymmenen vuotta karppausta vaihtuu johonkin toiseen, ikään ja elämäntilanteeseen sopivampaan ruokavalioon.

Suurin ongelma on luultavasti asenteissa ja ajattelumallissa, joka on Suomessa usein oletuksena tummasävyinen. ”En ole hyvä, en osaa, en en en.” Tee siis seuraava harjoitus. Mene alasti peilin eteen ja katso itseäsi. Onko ensimmäinen ajatus joka mieleen tulee negativiinen? Jos, niin miksi? Sinä olet kaunis/komea, ja vaikka elämä on tuonut ehkä muutaman virheen siihen kroppaan, niin so what? Suurimman osan voi korjata. Nosta etusormi kohti peiliä ja iske itsellesi silmää: How you doing? Tästä alkaa matka jossa on alamäkiä vain harvoin. Luultavasti joku yrittää välillä hakata sinua henkisellä kepillä, mutta olet nyt sen yläpuolella. Sinä määräät, ei ympäristö. Jokaisella ihmisellä täytyy olla psykologisesti joku jonka suuntaan kaikki on hyvin ja ei voi koskaan epäonnistua. Se ihminen voisit olla sinä itse. Se olet sinä itse. Pidä itsestäsi huolta.

Mikä siis tärkeintä? Nauti elämästä. Ole elossa. Ja nuku tarpeeksi. Minä meen nyt jäätelölle.


Vieraskynä - Miksi rauta ei nouse duunin jälkeen?

Vieraskynä - Miksi rauta ei nouse duunin jälkeen?

Oletko koskaan miettinyt mistä johtuu, että vaikka uni ja ravinto ovat jokseenkin kohdallaan niin rauta ei tunnu nousevan? Aloin miettimään, että voivatko härkämäisen pitkät työpäivät ruudun ääressä vaikuttaa näin paljon? Katsos, varsinaista fyysistä rasitusta viikkotasolla ei tule juuri lainkaan punttitreeniä lukuunottamatta mutta silti rauta painaa kohtuuttoman paljon ja tuntuu, että se ei muutu raivoa, tsemppiä ja yritystä lisäämällä.

Vieraana OP:n valmentaja Hanna-Kaisa Raninen

Vieraana OP:n valmentaja Hanna-Kaisa Raninen

On aika tutustuttaa lisää valmennustiimimme ammattilaisia suurelle yleisölle. Muistan kun tovi takaperin alkoi Helsingin suunnalta kuulua kummia. Oikotie Optimaaliin -valmennukseen oli liittynyt mukaan Hanna-Kaisa -niminen fiksu nuori nainen, joka valmentajien mukaan tulisi ehdottomasti ottaa ensimmäisenä osaksi valmennustiimiä kun uusien rekrytoiminen olisi seuraavan kerran ajankohtaista.