Vieraana voimaharjoitteluvalmentaja Heikki Marin

Siinä missä minä messuan blogissa, Instagramissa ja Facebookissa, meillä on kova joukko ammattilaisia, jotka tekevät ihan oikeita valmennustöitäkin. ;) Ajattelin ottaa tällaisen kiertueen näiden tiimiläistemme kuulumisiin videoiden muodossa.

Ensimmäisenä istutin piinapenkkiin vakuuttavaa jälkeä urheilijoiden kanssa tekevän voima- ja ravintovalmentajamme Heikki Marinin. Kyselin hieman mikä on miehiään ja millaisiin asioihin kiinnittää urheilijoiden kanssa huomiota, jotta tuloksia syntyy ja pystyy urheilemaan mahdollisimman terveenä läpi uran. Heikillä taustalla omia terveyshaasteita, joiden fiksaamisen jälkeen rauta on alkanut nöyrtymään. Lisäksi tämä auttaa ymmärtämään urheilijaa silloin kun hommat eivät toimi ja valo tunnelin päässä ei ole kirkas.

Kun tämä savolaislähtöinen voimaihme pääsee vauhtiin niin loppua ei meinaa tulla. Siitä lopussa vielä lyhyt vieraskynä otsikolla "Tappaako uskonpuute ja vaatimattomuus unelmat?"Tappaako uskonpuute ja vaatimattomuus unelmat?

Uskalla unelmoida. Mikä on ihmisten yleisin tavoite treenivalmennukseen hakeutuessa? Vastaus kuuluu muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ”haluaisin vähän rasvanpolttoa ja hieman kiinteytyä.”

Heitän tähän aina lisäkysymyksen ”mitä sinä haluaisit tehdä, jos sinulla ei olisi mitään rajoitteitta”?

Tähän kysymykseen tulee usein hyvin erilainen vastaus, kuin ensimmäiseen. ”Haluaisin näyttää Eva Wahlströmille, nostaa 100kg maasta ja seisoa päälläni.” Keskustelu jatkuu usein toteamalla, miksi sinä et voisi saavuttaa näitä asioita? Vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä: ”minulla on lapsia, minä olen tällainen, olkapää on kipeä ja en pysty nostamaan sillä suuria kuormia, olen lihava, pyöräni pinnojen välissä on orava” jne.

Onko tässä oikeasti mitään mikä estäisi unelmaksi luokiteltavan tavoitteen saavuttamisen? Mielestäni ei todellakaan ole. Asiat, joita ihmiset pitävät usein mahdottomina saavuttaa, ovat muutaman kuukauden tai vuoden päässä ja täysin saavutettavissa. Toki mikään ei tapahdu, ellei ole uskoa ja motivaatiota tehdä asioita tavoitteen eteen. Tosin motivaatio löytyy usein sillä, että ihminen lähtee tekemään niitä asioita joihin hän uskoo ja mitä hän haluaa tehdä.

Asiakasesimerkkeinä voisin mainita ihmisen, joka ei ollut juossut viiteentoista vuoteen. Hän ei uskonut voivansa juosta enää koskaan reumaperäisten oireidensa vuoksi. Sain hänet vakuuttuneeksi, että kyllä sinä pystyt. Kukaan ei ollut hänelle aikaisemmin antanut toivoa tai uskoa. Mitä hänelle kuuluu tänään? Hän juoksee näillä näkymin puolimaratonin syksyllä ja reumaperäiset tulehdukset ovat lähes poistuneet. Toki hän on tehnyt töitä kovasti tavoitteen eteen. Treenannut 4-5 kertaa viikossa ja ruokavalio on uudistettu täysin seitsemässä kuukaudessa.

Samankaltaisista uskomuksista on luotu SM mitalisteja ja paljon muuta. ”Olen liian vanha, en voi harrastaa painoharjoittelua , sen voi saavuttaa vain kielletyillä aineilla…” ja kaikkea muuta on kuultu jo tarpeeksi. Usko unelmiisi. Toki jokaisesta ei voi tulla enää Olympia-voittajaa, mutta voit saavuttaa silti valtavan isoja asioita, jos vain uskot ja toimit sen mukaan.


Käytän vielä esimerkkinä itseäni. En pystynyt työskentelemään ammatissa jossa on tarvetta seisoa. Luit aivan oikein. Tarvitsin työskennellä osan päivästä seisoen. Ei onnistunut. Aikaa tuosta on vähän reilu viisi vuotta. Syistä voit halutessasi lukea tarkemmin vanhasta blogikirjoituksestani.

Haluan nyt kuitenkin puhua enemmän asioista mitä olen jo saavuttanut. Tässä Suomen pessimistisyyden ja vaatimattomuuden kehdossa tiedän jonkun lukevan tekstiäni ja ajattelevan minua ylimieliseksi. ”Mitä tuo omilla saavutuksillaan tänne tulee kehumaan. Minun tilanteeni on paljon pahempi ja en voi sitä ja tätä.” Kysymys ei ole kuitenkaan tästä. Mielestäni tähän maahan tarvittaisiin hieman ylpeyttä kertoa saavutuksistaan. Ei siksi, että kukaan haluaisi nostaa itseään korkeammalle pallille vaan kannustaa muita nousemaan itsensä tavoin ja tavoittelemaan unelmiaan sekä osoittamaan asioiden olevan mahdollista. Kaikkein palkitsevinta tässä ”hullussa” uravalinnassa on toteuttaa jonkun toisen unelmia ja nähdä se onnistumisen ilo. Eräs uran tähtihetkistä on se, kun asiakas teki jotakin johon hän ei uskonut. Sitä seurannut pomppiminen, itkeminen ilosta ja halaukset eivät unohdu varmasti ikinä.  


Kerron vielä varoittavan esimerkin tästä ihmisten kannustuksesta omalla kohdallani. Kannustavia ihmisiä on, mutta valitettavasti jokainen joutuu kohtaamaan elämässä niitä lyttääviä hetkiä. Älä lannistu näistä, sillä joku uskoo sinun ihan varmasti. Kertoessani samalla salilla treenaavalle ihmiselle meneväni ensimmäisiin voimanostokisoihin kuulin hänen puhuneen hieman myöhemmin minusta kiellettyjen aineiden käyttäjänä, koska tulokseni nousivat kohisten. Tämä hieman loukkaa ihmistä, joka ei koskaan koskisi moisiin aineisiin ja pilaisi terveyttä, jonka hän on juuri saavuttanut kovalla työllä ja opiskelulla.

Vaihtaessani alaa kuulin erään läheisen sukulaiseni sanoneen minun tulleeni hulluksi. ”On hullua lähteä kouluttautumaan epävarmalle PT -alalle varmasta työpaikasta. Ei PT työllä vaan voi elää ja ei se ole kunnon työtä”. Samoin eräs vieläkin läheisempi ihminen kysyi alanvaihdon jälkeen ”milloin tulet taas takaisin kunnon työn pariin?”

Tämä tapahtui vaiheessa, jossa runttasin viritetyn ison Volvoni myyntiin ja vaihdoin sen diesel Opel Corsaan vuodelta -97. Tein tämän siksi, että sain rahaa lähteä koulutukseen Englantiin. Anoppini luona käydessä hän luki minulle työpaikkailmoituksia lehdestä: ”eikös tässä olisi hyvä työ sinulle”. Noh, olen ihan mukavissa väleissä anoppini kanssa edelleen ja sattuuhan sitä. :D

Kaikesta huolimatta poljin eteenpäin. Luotin unelmiini. Minulla oli suunnitelma ja halu olla yksinkertaisesti paras. Paras en ole, mutta tällä teen ihan kaiken niin hyvin kuin voin sen vaan tehdä. Työ rintamalla pyyhkii nyt ihan mukavasti. Valmennettavia niin KHL:stä, kuin SM- ja EM mitalisteja useammasta lajista.

Fyysisiä omia saavutuksia ovat mm. 600kg:n yhteistuloksen voimanostossa, 260kg:n maastaveto, 150kg:n etukyykky. Viime kesänä innostuin työntämään kuulaa. Muutamaan kertaan jäi ja vähän yli 12m työntö isojen poikien 7,25kg:n kuulalla jäi parhaaksi. Ei ollut ehkä se minun juttu, mutta hetken oli kivaa. Keväällä innostuin painonnostosta. Viime viikolla nostin 120kg rinnallevedossa. Ensi vuodelle laitoin jo 150kg tavoitteeksi. Tavoite on kova ja katsotaan mihin päästään. Kolmisen viikkoa sitten keksin seistä päälläni ja suorittaa hallitun krokotiilin lattialla. Nyt ne onnistuvat molemmat. Tänä kesänä menen kokeilemaan jenkkifutista. En tiedä yhtään mitä siitä seuraa, mutta teen sen koska huvittaa. Käsilläseisonta kuulostaa myös kivalta. Sitä harjoittelen ensi viikolla.

Mitä jos unohtaisit ne ihmiset ympärilläsi, jotka sanovat ettei sinusta ole siihen ja tähän? Laita tavoitteet korkeammalle.  Etene viisaasti ja päättäväisesti. Veikkaan sinun todella yllättyvän todellisesta potentiaalistasi. Onnellisuus on elämässä se tärkein asia ja mielestäni sen voi saavuttaa vain tekemällä ja kokemalla rohkeasti.

Heikin valmennukseen pääset täyttämällä etusivun lomakkeen. Kerro oma lähtötilanteesi ja tavoitteesi. Laitetaan ura uuteen nousuun! :)