Vahvin voimavarasi on se tarina, johon uskot

Luin tovi takaperin Yuval Hararin vallankumouksellista kirjaa Sapiens - A brief history of humankind. Tiivistettynä kirja on kuvaus siitä miten ihminen on päätynyt tähän missä se nyt on. Parasta kirjassa on sen tapa käsitellä aihetta monesta eri näkökulmasta: on biologiaa, uskontoja, markkinataloutta, evoluutiota, uskomuksia ja pitkä lista muita vaikuttumia siihen miksi me tänään olemme mitä me olemme.

Yksi mielenkiintoisimmista kohdista kirjassa on ajatus siitä, että ihmisestä tuli maapallon valtias koska me uskomme niin vahvasti asioihin, jotka olemme itse keksineet. Tämä kattaa luonnollisesti kaikki käsinkosketeltavat, konkreettiset asiat. Sen lisäksi on pitkä lista asioita, jotka olemme itse luoneet omassa mielikuvituksessamme ja tehneet niistä toimintaamme ohjaavia peruskiviä sekä itsellemme ja sen lisäksi saamme usein myös kanssaihmiset uskomaan niihin. 

Nyt on tärkeä huomata, että tämä voimavara on vahvin, ei lähtökohtaisesti paras tai huonoin. Mielikuvituksen tuotteena on syntynyt hienoja asioita kuten ihmisoikeudet. Toisaalta taas sotia syttyy kun kahden joukon tarinat risteävät riittävästi pahasti ja liian pitkään.

Koska olemme terveyttä ja hyvinvointia käsittelevällä sivulla, on ehkä hyvä kysyä miten tämä homo sapiensin tapa käsitellä tarinoita ja niihin uskominen vaikuttaa sinun terveyteesi ja hyvinvointiisi? Vastaus on, että äärimmäisen paljon.

Kun saan ennen valmennustapaamista taustatietolomakkeen sähköpostilla, on siihen kirjattu se tarina, johon ihminen uskoo. Vaikka lomakkeessa kysytään pääosin objektiivisia asioita, vain osaan päätyy asiat kuten ne oikeasti ovat. Näitä ovat esimerkiksi pituus, paino, ikä ja sukupuoli. Asioita, joita on vaikea saada taivutettua ohi totuudesta.

Mutta kaikki muu tämän jälkeen on enemmän tai vähemmän värittynyt oman uskomusjärjestelmämme eli tarinan, johon uskomme, kautta. Syömiset ali- tai yliraportoidaan ja univelan määrää vähätellään. Myös se mitä ihminen kokee tarvitsevansa menee paljon ohi siitä mitä hän tavoitteensa saavuttaakseen oikeasti tarvitsee. Riippuen siitä millaisessa kierteessä viimeiset vuodet on vietetty, saa taustatiedoista lähes aina joko liian ruusuisen tai liian ryysyisen kuvan. Hyvin usein valmennushuoneen ovesta ei kävele se ihminen sisään, joka tarinan mukaan kertoi olevansa.

Mitä nämä tarinat sitten ovat? Niiden teema selviää yleensä siitä millaisella lauseella tarina alkaa. Kuten mainitsin, tarina ei ole lähtökohtaisesti aina hyvä tai huono. Otetaan esimerkki muutamasta harhalauksesta suhteessa objektiiviseen todellisuuteen.

"Kyllähän minä mutta kun olen tällainen ihminen, että..." Myönnän, että me ihmiset olemme toki perimän, kasvatuksen, opittujen tapojen ja muiden vaikuttimien myötä aina muodostuneet jonkinlaiseksi, sekä fyysisesti että henkisesti. Mutta syömisen, liikkumisen ja elämäntapojen näkökulmasta kukaan meistä ei ole mitään "tällaista", mikä ei olisi oikeita asioita tekemällä korjattavissa. Joihinkin asioihin tarvitaan toki terveydenhuollon ammattilaisen väkevää interventiota mutta hyvin usein oikeaan suuntaan päästään kun lähdetään pienin ja fiksusti otettujen askeleiden avulla kohti oikeaa suuntaa. Kukaan meistä ei ole "tällainen" ihminen joka ei pystyisi pudottamaan painoaan, polttamaan ylimääräistä rasvaa, hankkimaan lihasmassaa, liikkumaan säännöllisesti ja saamaan elämäntapojaan terveyttä tukevaksi.

"Parhaani koitan tehdä mutta sitten aina..." Ihmisen elämässä on todella vähän asioita, jotka tapahtuvat aina tai joita on aina pakko tehdä. Näitä asioita ovat esimerkiksi syntymä ja kuolema sekä säännöllinen hengittäminen, juominen, syöminen ja nukkuminen. Jopa näissä perusteellisissakin asioissa on venymisvaraa, arjen muista askareista puhumattakaan. Meillä jokaisella on arjessa kiirettä mutta kenelläkään se ei ole sellainen, etteikö sinne halutessaan ja oikeita asioita muuttamalla ja tekemällä saisi riittävästi unta, säännöllistä liikuntaa ja terveyttä tukevaa syömistä mahdutettua. Hyvin usein huomaan, että sana aina päätyy osaksi negatiivista tarinaa kun on lähdetty tekemään vääriä asioita väärään aikaan ja väärässä järjestyksessä.

"Onhan tässä ollut kaikenlaista mutta aika hyvin tässä menee..." Yksi ihmisen vahvimpia voimavaroja on sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Siinä missä me totumme helposti kaikkeen hyvään ja yltäkylläisyyteen eikä mikään tunnu missään, me valitettavasti totumme sietämään kaikenlaista huonoakin. Ylipainoa kertyy ja joudumme jättämään pois rakkaita harrastuksiamme, passiivisen arjen vuoksi kolotuksia ilmestyy polviin, selkään ja hartiaseudulle ja energiatasot ovat niin alhaiset, että arjesta tulee yhtä selviystymistaistelua. Ajan myötä tästä entiseen hyvään oloon verrattuna sietämättömästä tilasta, uudesta normaalista, tulee kuitenkin tila, jossa kerromme itsellemme tarinaa, että olo on "ihan ok" ja jatkamme samaa rataa, joka väistämättä jossain kohtaa kääntyy alamäeksi jos emme tee jotain.

Jos nämä tarinat ovat vähemmän hyviä, miltä sitten kuulostaa ne paremmat tarinat, jotka vievät meitä kohti terveyttä, energistä arkea ja parempaa suorituskykyä?

"Onhan tässä ollut kaikenlaista mutta aika hyvin tässä menee..." Miten ihmeessä tämä sama lause voi olla täälläkin? Siksi, että aina välillä ihminen kykenee hyväksymään tilanteen sellaisena kuin se on ja kaiken negatiivisten tapahtumien alle passivoitumisen sijaan näkemään ensinnäkin sen, että jotain pitää tehdä ja toiseksi sen, että mahdollisuuksia on. Mitään ei ole menetetty ja oikeita asioita, oikean mittaisin askelin ja oikeassa järjestyksessä tekemällä muutos ja terveempi elämä ei ole vain mahdollisuus vaan enemmänkin lähitulevaisuuden väistämätön tosiasia.

"Enhän minä varmaan muuten mutta kun..." Me ihmiset pystymme äärimmäisiinkin suorituksiin mikäli meillä on tekemiselle riittävän suuri tarkoitus. Koska fiksusti syöminen, säännöllinen liikunta ja itsestään huolehtiminen eivät ole ihmiskunnan historian käsittämättömämpiä suorituksia, ne hoituvat yllättävän kivuttomasti kun koemme terveydellämme ja hyvinvoinnillamme olevan joku hieman lottoarvontaa ja lauantaimakkaraa suurempi tarkoitus. Moni ihminen jaksaa vaikeallakin hetkellä pitää huoltaan itsestään koska uskoo tarinaan, että vain siten voi olla hyvä isä tai äiti rakkaalle lapselleen. Moni mielekkäällä työ- tai urheilu-urallaan pitkälle tähtäävä pärjää, koska uskoo tarinaan, että vain terve ihminen voi jaksaa, kehittyä ja menestyä haluamallaan tavalla.

Näin. Teksti oli vähän korkealentoisen filosofinen mutta kuten idolini filosofi Esa Saarinen sanoo: parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää. Syömälläsi ruualla, liikunnallasi ja elämäntavoillasi on tottakai merkitystä. Mutta yksikään niistä ei voi olla vahvempi vaikuttaja kuin se tarina johon uskot. Siksi toivonkin sydämeni pohjasta, että hyvä tarina löytyy.

Jos haluat lähteä rakentamaan itsellesi parempaa tarinaa, 10.4. alkaa jälleen yksi 10 viikon matka Kaisan Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennuksen parissa. Yli 2000 naista on jo ollut mukana, klikkaa alta kuvaa, katso lisätiedot ja lähde mukaan. Oman paikkasi voit varata sunnuntaina 26.3. alkaen.