Treeni, ravinto, elämäntavat - Suunnitelman puute johtaa paikallaan sutimiseen

Siltä varalta, että olet tällä sivulla uusi tuttavuus, haluan ensimmäiseksi kertoa, että väittäisin meidän valmennusmetodimme olevan helposti tämän maan ihmisläheisemmästä päästä. Sinua ei ole tarve survoa yhteenkään muottiin yhtään sen enempää kuin on tarpeellista terveytesi, hyvinvointisi ja energisen elämäsi kannalta. Jotta olisi mahdollista saavuttaa fiksu suhde syömiseen, tuloksekas treenirytmi ja rento elämäntapa mahdollisimman vaivattomasti ja turhia asioita murehtimatta, tuosta lauseesta on kuitenkin tärkeä sisäistää sen kaikkein tärkein kohta: 

"...yhtään sen enempää kuin on tarpeellista..."

Mitä ihmettä tämä sitten tarkoittaa? Sitä, että meillä on aina tavoitteena opettaa sellainen kultainen keskitie, joka sijaitsee päämäärättömän säheltämisen ja pakonomaisen itsensä ruoskimisen välimaastossa. Toisin kuin vuonna 2017 terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä uutisia lukemalla saa kuvan, liikkumavaraa erilaisten vaihtoehtojen välillä on valtavan paljon. Moni valitettavasti kokee olevansa hukassa kun uutisoinnista johtuen sama ruoka on tällä viikolla superfoodia ja täyttää veroilmoituksen mutta jo ensi viikolla se on vastussa lähes kaikista kansantaudeista ja Kreikan velkakriisistä.

Sinun kannaltasi erinomainen tosiuutinen on kuitenkin tämä: kun terveyttä tukevia asioita ravinnosta, liikunnasta ja elämäntavoista yhdistelee ja testailee itselleen mielekkäitä juttuja on mahdollista rakentaa niin monta toimivaa yhdistelmää, että jos tänään aloitat koeajot, et koko elinaikanasi ehdi jokaista testaamaan.

Kuten vaimoni Kaisa äsken kysyessäni tiivisti: tekemisen on hyvä olla suunnitelmallista mutta ei neuroottista. Ilman minkäänlaista suunnitelmallisuutta olet vähän kuin ajopuu, joka ajelehtii arjen melskeen mukana ja se mihin päädyt on vain vähän sinun hallussasi. Elinympäristö (tarjonta, markkinointi, kiire, stressi, jne) on vuonna 2017 pitkälti sellainen, että sillä on harvoin mielessä sinun terveytesi, hyvinvointisi ja etusi ylipäätään. Jos olet perso makealle, on makeaa tarjolla yltäkyllin, halvalla ja tarpeen mukaan vielä kotiinkuljetettuna. Jos et ole liikunnallinen ihminen, ympäröivä maailma kyllä tekee kaikkensa, jotta sinun ei ole pakko nousta sohvalta mihinkään.

On sinun tavoitteesi sitten rasvanpoltto, suorituskyvyn parantaminen, parempi kehonkoostumus, energinen arki tai jokin näiden lähisukulainen, paras tapa näiden saavuttamiseen on löytää sellainen oma systeemi syödä, liikkua ja palautua. Sellainen, joka on lempeä ja salliva mutta terveellä tavalla jämäkkä. Esimerkiksi sellainen, että ongelmatilanteissa sinulla on selkeät raamit mitä tehdään ja normiarkeen silti riittävästi pelivaraa suuntaan ja toiseen. Kun tätä raamia on toteutettu riittävän pitkään, siitä tulee rutiininomaista, tapojen kautta ilman sen kummempaa fokusta tarvitsevaa toimintaa.

Mistä sitten tunnistaa, että oletko nyt oikealla polulla? Otetaan muutama tunnusmerkki.

Kun sinulla ei ole kunnon suunnitelmaa, suustasi pääsee toistuvasti seuraavia lauseita:

  • Nyt kyllä alan katsomaan vähän mitä suuhuni laitan...
  • Ensi viikosta / kuusta / vuodesta eteenpäin alkaa kyllä se treenaaminen...
  • Pitäisi kyllä ruveta tsemppaamaan nukkumaanmenon kanssa...
  • Kyllä minä vielä tässä jossain kohtaa aloitan kun vähän tämä kiire helpottaa...
  • Akut ovat kyllä aivan tyhjät koko ajan, pitäisi kyllä tehdä jotain mutta kun...

...mutta mitään konkreettista ei tapahdu. Enkä sano tätä ilkeyttäni vaan siksi, että olen nähnyt ihan liian monta hukattua innostusta ja tuhlattua motivaatiopursketta haihtumassa ilmaan. Jos kaiken tämän inspiraation, tekemisen halun ja innostuksen saisi kanavoitua kunnolliseen ja käytännönläheiseen suunnitelmaan, aijettä millaista jälkeä on odotettavissa!


Esimerkiksi kuntosaliohjelmat on hyvä olla suunniteltuna niin, että ihmettelyyn menee mahdollisimman vähän aikaa ja energiaa. Kun on selkeästi tiedossa mitä liikkeitä tehdään, mikä on oikea suoritustekniikka, paljonko sarjoja ja toistoja tehdään niin tulostakin tulee aivan eri tahtiin kuin aikasemmin.

Ravinnon suhteen pitää suunnitelman avulla saada perusteet kuntoon. Näitä ovat mm. lautasen sisältö, ateriarytmi, energiaa riittävästi muttei liikaa, jne. Sen lisäksi kun löytyy Banaanilettujen kaltaisia ässiä hihasta, ei syöminen maistu pahvilaatikolta vaan on tuloksia tukevaa ja mielekästä.


Kun sinulla on kunnon suunnitelma, suustasi pääsee toistuvasti seuraavia lauseita:

  • Ensi viikosta eteenpäin treenataan porukalla kuntosalilla ma, ke ja pe klo 17.00
  • Jos en pääse salille, heitän 45min lenkin tai treenaan kahvakuulalla kotona
  • Meni miten meni, illan kaksi viimeistä tuntia rauhoitetaan ja unille mennään 22.00
  • Syömällä 4-5 ateriaa päivässä vältän verensokeriraivarit ja illan pitsa- ja suklaamätön
  • Rentoutumisharjoitus joka päivä pitää korvienvälin vireessä ympäri vuoden

...ja vaikka mitä konkreettista tapahtuu. Huomaatko muuten lauseiden eron? Ensimmäisissä oli intoa mutta ilman selkeää suunnitelmaa hyvä tahtotila lässähtää vain hyväksi aikomukseksi. Jälkimmäisissä taas kaikki innostus ja panostus saadaan suunnitelman avulla muutettua konkreettisiksi tuloksiksi. On se sitten poltettua rasvaa, kerrytettyä lihasmassaa, parantunutta suorituskykyä tai ihan vain enemmän virtaa arjen melskeeseen.

Mitä siis haluaisin, että tästä jää sinulle käteen?

Jos olet tänään hyvässä iskussa, virtaa ja voimaa riittää ja niin syömiset kuin liikkumisetkin ovat kunnossa niin onnittelut, olet tämän postauksen hengessä päässyt maaliin!

Jos taas on päässyt käymään niin, että painoa on kertynyt liikaa, joka paikkaa kolottaa, akut ovat aivan loppu ympäri vuoden ja muutenkin on olo, että ollaan vähän hukassa, suosittelen lämpimästi hankkimaan suunnitelman.

Siis jotain sellaista, joka poistaa empimisen, ihmettelyn, arvailun ja turhan tuskailun oman tekemisen parissa. Vauhtiin päästäksesi sinun tuskin tarvitsee räjäyttää koko elämääsi uusiksi. Usein riittää kun ensimmäisenä panostaa uneen ja palautumiseen. Sen jälkeen fiksusta syömisestä (sisältö, ateriarytmi, jne) tulee astetta helpompaa. Näiden kahden jälkeen esimerkiksi liikunnan (kuntosali, lenkkeily, jne) aloittamisen kynnys näyttää huomattavasti matalammalta. Tätä kautta sellainen positiivinen kierre on valmis ja pystyt olemaan hyvässä kunnossa ympäri vuoden vaivattomammin.

Jos luotat meidän osaamiseemme ja haluat selkeän mutta joustavan suunnitelman treeniin, syömiseen ja elämäntapoihin sekä valmentajien tuen muutokseen, lähde mukaan 10.4. alkavaan Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennukseen. Oman paikkasi voit varata vaikka heti TÄSTÄ ja pääset ensimmäisten tehtävien pariin. Lisätiedot valmennuksesta löydät klikkaamalla kuvaa alta. Tervetuloa mukaan, nähdään pian! :)