Sinä et halua kuuden millin poranterää. Sinä haluat kuuden millin reiän seinään.

Iso osa elämänmuutosprojekteista ja suorituskyvyn parantamiseen tähtäävistä pidemmistä valmennusprojekteista lähtee monesti väärään suuntaan jo heti lähtöruudusta. Tämä on kuitenkin korjattavissa yhdellä pienellä ajattelutavan viilauksella, jonka käyn läpi aina yksilövalmennusten alussa. Jaan sen sinulle tässä nyt myös näin blogin välityksellä, jotta tästä vuodesta tulisi sinulle poikkeuksellisen onnistunut.

Kuvitellaan, että olet ostanut hyllyn ja on aika kiinnittää se seinään. Et ole varsinainen asennuksen ammattilainen mutta tiedät, että kiinnitystulpalla homma hoituu käden käänteessä. Työkalupakistasi löytyy porakone, 6mm kiinnitystulppia sekä ruuveja mutta poranterä uupuu. Riennät rautakauppaan ja pyydät myyjältä 6mm poranterän, jotta hylly saadaan seinään kiinni.

Koska et ole asentamisen ja kodin remontoinnin ammattilainen, on oma tietämyksesi asentamisesta hieman vanhentunut ja osin sivuraiteilla. Myyjä ehdottaa 6mm poranterän sijaan kehityksen mukanaan tuomaa työkalua, jolla saat 6mm reiän seinään mutta se on tuoreiden testitulosten mukaan markkinoiden paras, huomattavasti poranterää kestävämpi ja tuntuvasti edullisempi kuin perinteinen 6mm poranterä ja sisältää 5v takuun.

Mitä sinä tekisit seuraavaksi, kumman valitsisit? No, ainakin itse valitsisin tämän uuden härpäkkeen.

Miten tämä tarina liittyy ravintoon, treeniin ja elämäntapoihin?

Kun asiaa oikein syvällisesti pureskellaan, niin loppujen lopuksi sinä et halua yhtä tiettyä työkalua, metodia, ideaa tai pikaviritystä. Oikeasti sinä olet vain kiinnostunut lopputuloksesta. Se tapa millä sinne päästään ei ole niinkään oleellinen.

Tämän asian ymmärtäminen korostuu erityisesti silloin, kun kyseessä on jokin monimutkaisempi asia - kuten ihmisen terveys tai kehon toiminta - tai ongelma, jota olet koittanut ratkaista moneen otteeseen - kuten pysyvä painonpudotus tai vireystilan parantaminen - siinä kuitenkaan onnistumatta.

Miten tämä ajattelutapa toimii käytännössä?

Heitän muutaman esimerkin, joihin törmäämme päivittäin.

Yksi tulee hakemaan tehokkaampaa treeniohjelmaa koska rasva ei pala. Ohjelmaan toivotaan yhdistelmää puntista, intervallitreeneistä ja juoksulenkeistä koska nämä kuulemma tehoavat parhaiten. Taustatietolomakkeen perusteella ei ole ongelma treenata vaikka joka päivä.

Kun valmennettavan kanssa istutaan hetkeksi alas ja käydään läpi historiaa huomataan, että ongelma ei ole treenin vähyys tai keveys. Ongelma on se, että treenataan jo valmiiksi liian paljon ja liian kovaa, joka johtaa kuukausittain sairastumisiin, loukkaantumisiin ja katkoksiin pitkäjänteisessä tekemisessä.

Siirryimmekin siihen, että treenattiin vähemmän mutta fiksummin ja rasva alkoi palamaan kun tekemisestä tuli säännöllistä ympäri vuoden. Eli "poranterä" olikin vähempi treeniä enemmän sijaan. "Lopputulos" eli 6mm reikä seinään saavutettiin tällä fiksummalla tekemisellä paremmin ja nopeammin.

Toinen tulee etsimään ravintolisää tai etsimään aukkoja ruokavaliosta väsymyksen taittamiseen. Kun hetki istutaan alas, arjesta paljastuukin härkämäinen 70h työviikko ja krooninen univaje toistuvien viiden tunnin yöunien johdosta. Näin ollen ravintolisän ja ruokavalion sijaan lähdetäänkin perusteellisesta elämänhallinnan parantamisesta.

Eli se mitä oikeasti oltiin hakemassa ei ollut taikapilleri eikä ruokavalio. Se mitä oikeasti haluttiin oli työkalut, joilla arki ja tekeminen palautetaan sellaiselle tasolle, että se ylipäätään voisi tukea tervettä ja energistä arkea. Lopputulos saavutettiin sellaisena kuin haluttiinkin mutta täysin eri keinoin kuin alunperin oli ajatuksena. Eli ei ensimmäiseksi päähän pälkähtäneellä poranterällä vaan jollain ihna muulla.

Kolmas etsii kuumeisesti treeniohjelmaa, jolla treenata kun polviin ja selkään sattuu lähes jokaisessa liikkeessä. Mietitään mitä laitteita voisi käyttää kuntosalilla kolotuksen vähentämiseksi, auttaisiko polvisiteet kipuihin ja onnistuisiko maastaveto vyöllä kun keskivartalon pito pettää ja selkä tulee aina kipeäksi.

Kun ensimmäinen yhteinen treenissessio alkukartoitusten kanssa on valmis käykin ilmi, että vika ei ole polvissa eikä selässä vaan treenisuunnitelmassa kokonaisuutena. Kyseessä oli klassinen Mopolla moottoritielle -ilmiö, jossa on lähdetty tekemään asioita, joihin keho ja osaaminen eivät olleet vielä valmiit.

Lopputuloksena lähdettiin alkuun voimailemaan muutama viikko rakenteellista tasapainoa, opeteltiin oikeita liikemalleja ja samalla kuitenkin nostettiin voimatasoja yhden raajan liikevariaatioilla, jotka kaikista aiemmista ongelmista huolimatta sujuivat ongelmitta. Näin saatiin samalla kertaa sekä paikattua polvi- että selkäongelmia ja mentyä myös suorituskyvyssä eteenpäin.

Eli tässä tapauksessa "poranterä" ei ollutkaan etsiä treeniohjelma laiteviidakkoa hyödyntämällä vaan otettiinkin käyttöön paremmat liikevariaatiot ja suunnitelmallinen tekeminen, jonka avulla kehontoiminta saadaan sellaiseen malliin, että salilla voi lopulta tehdä mitä huvittaa! Lopputuloskin oli aavistuksen hämärtynyt koska monipuolinen treeni ilman kipuja oli ollut pitkään enää kaukainen unelma vailla toteutussuunnitelmaa.

Eli siis... ?

Se mitä yritän sanoa on, että valmennuksesta kaikkein eniten saa irti kun ensin päättää haluamansa lopputuloksen (rasvaa pois, lisää lihasmassaa, yleistä virtaa arkeen, polvikivuista eroon, jne. yms. tms.) ja sen jälkeen pyytää ammattilaisen apua löytämään oikeat ja parhaat keinot sen saavuttamiseen.

Kun tehdään aluksi huolellinen alkukartoitus ja sen jälkeen pohditaan mistä johtuu, että ei olla vielä siellä mihin mieli halajaa, niin hyvin usein kehityksen pullonkaula löytyykin ihan jostain muualta kuin ensi-istumalta saattoi arvata.

Sitä kautta saadaan tarkennettua, että moniko millinen reikä se pitikään olla (eli saadaan hahmotettua oikea tavoite) ja minkälaisella työvälineellä se tehdään (eli oikeat työkalut millä sinne lopputulokseen päästään).

Jos tavoitteesi on löytää treenistä, ravinnosta ja terveyttä tukevista elämäntavoista itsellesi vihdoin pysyvä oma juttu niin 11.1.2016 aloitellaan jälleen Oikotie Optimaaliin. Klikkaa kuvaa alta ja tsekkaa lisätiedot. Rasvat palaa ja valo palaa tunnelin päähän energisessä elämässäkin mutta ne on enemmänkin mukava sivutuote kuin itse tekemisen tarkoitus. :)