Miksi minulla on valmentaja?

"Mutta kun kaiken saa ilmaisella netistä!", totesi ystäväni kun oli tarkoitus viritellä yhteistä valmennusprojektia tulille. Väite on lähestulkoon tosi eikä sitä sovi väheksyä. Lataan, luen ja kuuntelen itsekin ilmaista materiaalia joka viikko sekä puoli-ilmaista materiaalia on kovalevy väärällään.

Mutta kuitenkin jostain mielestäni on ihan fiksua välillä maksaakin. Jos olet löytänyt puoli-ilmaisen super-ammattilaisen tarvittavaan asiaan, pysy ihmeessä hänessä. Mutta hyvin usein kun mietitään, että ammattilaisen palkkaaminen on kallista niin omasta kokemuksesta voin sanoa keittiöremontin, yrityskonsultaation, autoremontin, voimaharjoittelukoulutuksen, businessvalmennuksen ja ravintovalmennuksen saralla, että amatöörin palkkaaminen vasta kalliiksi tuleekin! Kuten taannoin elektroniikkaa myyvältä ystävältäni tiedustelin "halpaa ja hyvää" videotykkiä, hän totesi minun tulleen ostamaan siis kaksi tykkiä.

Miksi valmentaja tai mentor?

Selasin historiankirjoja taaksepäin ja listasin viimeisiltä vuosilta aihealueet, joissa olen laittanut kättä taskuun ja pyytänyt itseäni viisaampia opastamaan. Tässä muutama esimerkki.

Voimaharjoitteluvalmennus

Silloin kun puhutaan aihealueesta, josta leipä on kiinni, en mielelläni jätä montaa kiveä kääntämättä. Puhelin / sähköposti kauniiseen käteen ja viestiä sinne missä tuloksia tehdään ja käsi taskuun. Kun voi viikon istua maailman parhaita urheilijoita valmentavan ammattilaisen vieressä ja kysyä miksi, miten, milloin, kenen kanssa, kuinka ja miten usein, voi siinä ajassa ottaa teoriassa ja käytännössä ottaa aikamoisen harppauksen eteenpäin. 

prentiss.jpg

Viikko Ben Prentissin gymillä ja tietotaso vooooooooooi muuttua!

Toki aina ei ole pakko lähteä ison lammen taakse. Ihan täältä kotikamaraltakin löytyy valtavasti osaamista. Vantaan ja Iisalmen välillä on opittu vaikka mitä!

Mitä liikkuu ihmisen päässä

Siinä kohtaa kun valmentamisen tekninen puoli oli sillä mallilla, että tuloksia alkoi tulemaan huomasin, että "henkisellä" puolella osaaminen vuotaa kuin seula. En halunnut olla yksi niistä "no ehkä susta ei vain ole siihen?" -valmentajista, jotka saavat tuloksia 1/20 ihmisestä. Kiinnosti myös ne 19 muuta.

Ei muuta kuin käsi taskuun ja kurssille. Tämän lisäksi iso kasa kirjoja ja äärimmäisen antoisia keskusteluja kolleegoiden kanssa ja nyt tuntuu, että on edes sellainen pienen lapsen haparoiva pinsettiote siihen miten ihmismieli joskus toimii.

Osteopaatti & kiropraktikko

-paatteja, -ismejä ja -kkoja on niin paljon, että sormet ja varpaat ei riitä laskemaan. Mutta tuntuu, että jokaisella koulukunnalla on jotain annettavaa siihen miten ihmiskeho toimii. Olenkin ollut onnekas, että heitä (Kristian, Marko ja Kari, maksamaton mainos) on päätynyt omaan lähipiiriini.

En pelkästään ole saanut ohjeita oman nilkan, polven, selän ja kaularangan ongelmiin mutta sen lisäksi vastauksia kysymyksiin, joita en osannut edes kysyä. Ammatillisesta näkökulmasta saanut myös syväluotaavia selvityksiä siitä miksi vika ei olekaan nilkassa vaan aivoissa. Kun ymmärtää ihmisen toimintaa hieman pintaa syvemmälle pystyy tekemään asioita, jotka viikko sitten olivat vielä voodoota.

Painonnosto

Kun samanaikaisesti pitää olla vahva, nopea, taitava ja liikkuvuus kunnossa niin ollaan projektin äärellä, joka on helpommin sanottu kuin tehty. Kun tarkoitus liikuttaa sähäkästi murkulaa, joka painaa itselle paljon, kasvaa loukkaantumisriski huomattavasti. Välilevyongelmat ovat sellaisia, että mielummin en opi niistä kantapään kautta jos ei ole aivan pakko.

Painonnostosta uutta intoa tekemiseen. 

Itselläni on useampi aiheeseen liittyvä kirja, opetusvideoita tietokoneen kovalevyllä sekä kymmeniä artikkeleita luettuna teoriapohjaksi. Mutta siinä vaiheessa kun menee ensimmäistä kertaa painonnostosalille ja (yrittää) ottaa tempauksen lähtöasennon niin löytää itsensä ihmettelemästä miksi näytän jättiläiskatkaravulta, enkä Milko Tokolalta?

Tällaisina hetkinä olen valmis maksamaan siitä, että vieressä seisoo ammattilainen, joka ymmärtää miten ihmiskeho toimii ja mistä painonnostossa on kyse. Voin kysyä miksi, miten ja milloin. Kansainvälisen tason nostajaa minusta ei tule, mutta on paljon mielekkäämpää treenata kun pääsee vauhtiin huomattavasti nopeammin (ja turvallisemmin) kuin omin avuin.

Valo- ja videokuvaus

Kuvat ja videot ovat erinomainen tapa välittää tarinoita ja tietoa niitä janoaville. Itselläni on halu pysyä kärjen imussa myös näiden osalta. Tällöin kuvien ja videoiden laatu pitäisi edes etäisesti muistuttaa sitä, että tiedetään mitä ollaan tekemässä. Se palvelee kuulijaakin paremmin.

Ongelmaksi muodostuu se, että päässäni sikiää uusia ideoita päivittäin. Tarvittava tuotantomäärä vaatisi ulkoistettuna sellaisen määrän euroja, että taskusta ei löydy. Kuvaustiimikään ei innostu jos soitan joka päivä uuden idean kanssa ja kuvaamassa pitäisi olla tunnin päästä. Joten vaihtoehtona on opetella itse. Maksaa jotain mutta toisaalta tuo mukanaan joustavuutta. 

Kun välineet oli hankittu huomasin istuvani sohvalla kourassani järjestelmäkamera, jonka säätövivusto muistutti lentokoneen ohjaamoa. En saanut edes normaalia kuvaa otettua. Ei muuta kuin luuri kouraan ja apuun ihminen, joka teki sitä mitä minä halusin oppia: ottaa hienoja kuvia ja tekee tyylikästä minidokumenttia.

Kiitos erinomaisen avun, saan otettua kuvia eri olosuhteissa, ymmärrän hieman mistä kuvakulmissa, leikkauksessa ja draaman kaaressa on kyse ja saan tuotettua jo ihan mukavaa materiaalia. Eihän tässä mikään Francis Frod Coppola olla mutta pieniä onnistumisen tunteita pääsee kokemaan päivittäin!

Yrittäminen

Oma leipä ja muutaman muunkin on kiinni siitä miten meillä kauppa käy ja millaista valmennustulosta syntyy. Siks täytyy yrittäjänä tälläkin osa-alueella pysyä aallon harjalla. Koulutuskoneistot tuottavat valmentajia kiihtyvää tahtia ja uusia konsepteja syntyy kuin sieniä sateella, joten kilpailu on kovaa.

Meitä tiimiläisiä on nyt 10+ kappaletta ja hommat rullaavat ihan mukavasti, joten jotain on tehty oikeinkin. Mutta silti joka päivä on tunne, että jotain puuttuu. Business-kirjallisuutta eri näkökulmista on kirjahylly väärällään ja osaavien valmentajien tekemistä seuraan päivittäin. Mutta jotenkin sitä ei saa siirrettyä käytäntöön. Ainakaan sillä tavalla kuin haluaisi. Tuntuu, että niin paljon potentiaalia on käyttämättä. Tuntuu, että olemme lähtöruudussa moottori kuumana huutava F1-auto, jonka kytkin on juuttunut pohjaan.

Joten tähän asiaan piti hankkia apua (maksamaton mainos). Tavoitteena ei ole keksiä uutta Facebookia tai rakentaa kuurakettia. Tavoitteena on saada jalka pois kytkimeltä jotta päästään kunnolla vauhtiin. Vasta sitten on mahdollisuus jättää Optimal Performancella sellainen jälki universumiin mistä olen haaveillut.


Eli mitä tästä nyt sitten jäi käteen?

Jos sinä mietit, että miksi ihmeessä palkata itselleen valmentaja, tässä tiivistys.

  • Ihmismielen ja -kehon toiminnan ymmärtäminen, valokuvaus ja kameran täydellinen hallitseminen on minulle tyhjästä lähtiessä aikamoinen savotta. Samanlainen voi olla sinulle toimivan ratkaisun löytäminen ravinnon, liikunnan ja elämäntapojen viidakosta. Minä pääsen hyvään alkuun kun hallitsen muutaman oleellisimman muuttujan kamerastani ja alan ymmärtämään edes auttavasti miksi ihmiset toimivat kuten toimivat. Sinä pääset hyvään vauhtiin kun opit ymmärtämään kaikkein tärkeimmät asiat informaatiotulvan sekamelskasta. Lisää voi aina oppia ja hifistely on mukavaa mutta perusteet pitää olla ensin kunnossa. Niiden oppimista voi valmentajan hankkiminen nopeuttaa. 

 

  • Optimal Performance on kasvanut kahden ihmisen olohuonevirittelystä jo ihan mukavaksi joukoksi osaavia ammattilaisia. Mutta se seuraava askel odottaa ottajaansa ja luomisen tuska on valtava. Tuntuu, että tavallaan tietää mitä pitäisi tehdä mutta kytkin ei nouse pohjasta millään. Samoin sinulla voi olla, että olet omin avuin saanut maastavedon 150 kiloon, päässyt jääkiekossa jo kakkosketjuun tai stressitasot on lähes siedettävällä tasolla mutta paremminkin voisi olla. Näissä hetkissä osaava valmentaja voi auttaa viemään tekemistä sinne seuraavalle tasolle. Silloin ei tarvitse eläkkeellä miettiä, että mitähän siitä ja tästä olisi voinut tulla jos olisi vähän jaksanut panostaa. Tällaisissa asioissa valmentaja voi auttaa.

 

  • Minulla on paljon asioita, joiden tekemisestä nautin mutta tavoitteeni ei ole tehdä niistä ammattia. Ne ovat lähinnä mukavaa ajanvietettä ja tukevat kaikkea muuta toimintaa. Tykkään golfista ja pelaaminen on mielenkiintoista. Minulle riittää, että pallo lentää edes joskus sinne minne haluan eikä minulla varsinaisesti ole kiinnostusta eikä aikaa viettää harjoittelukentällä montaa tuntia viikossa tullakseni paremmaksi. Samalla ajatuksella vaikka olen suuri voimailun ystävä, ymmärrän hyvin jos joku haluaa ennemmin maata sohvalla, syödä viinirypäleitä ja lukea Dostojevskiä. Se käy minulle vallan mainiosti mutta olisi hienoa, jos jokainen kuitenkin pitäisi kiinni edes sellaisesta minimitasosta hyvinvoinnissa. Siinä valmentaja voi auttaa.

 

  • Tai ehkä elät elämässä vaihetta, jossa pitää olla iskussa ja marginaalit menestymisen ja takaiskun välillä käyvät pieniksi. Tällainen voisi olla esimerkiksi työelämän vastuullinen asema tai henkisesti ja fyysisesti kuormittava perhe-elämä + työura -kombinaatio. Meitä on moneen junaan ja itse nautin tällaisesta vaikken suinkaan sitä kaikille suosittelekaan. Mutta oleellista olisi ymmärtää, että viisarin heiluessa keltaisen ja punaisen välimaastossa suurimman osan vuodesta, olisi tärkeää, että suorituskykyä ja palautumista tukevat osa-alueet olisivat kunnossa. Muuten ruoho mene potkuriin liian lujaa. Tällaisissa asioissa valmentaja voi auttaa.

Näin. On erinomaisen hienoa jos kykenet löytämään kaiken tarvittavan netistä ilmaisella ja viemään sen vielä käytäntöön sillä tavalla, että toivottuja lopputuloksia alkaa syntymään. Jos näin ei käy, klikkaa etusivullemme, kerro tarinasi mistä kiikastaa ja katsotaan mitä voisimme tehdä. :)