Miksi fysiikkani ei kehity? - Tässä viisi syytä

Viime aikoina vähäiselle huomiolle mutta suurelle kysynnälle on kehkeytynyt aihe nimeltä tuloksekas lihaskasvu. Puhutaan siis tavoitteista ja tuloksista, jotka ovat vähintäänkin mallia pikkukiva biitsikunto. Usein tavoitteena on fysiikka, jossa kysyjä tunnistettaisiin voimailijaksi myös 100m päästä toppatakki päällä.

Keskustelu tämän aiheen ympärillä pyörii usein tarkasteltavien kohteiden ja metodien osalta sellaiseen populaatioon, joka edustaa jäävuoren huipunhuipunhuippua. Eli ihmisiä, jotka syövät, nukkuvat ja hengittävät bodausta, maitorahkaa, palkkaria ja treenimetodeja, joiden nimessä on enemmän sanoja kuin minulla sormia ja varpaita.

Siinä missä pelkästään fysiikkaan ja peilikuvaan tähtäävässä treenaamisessa ei ole mitään väärää sinänsä, mielestäni olisi hyvä laajentaa keskustelua koskemaan laajempaa populaatiota, jotta siitä olisi käytännön hyötyä.

Eli mitä jos keskusteltaisiin siitä miten ihan tavalliset ihmiset voisivat saada tuloksia fysiikan osalta? 

Mitä pitää tehdä jos ei olekaan poikkeuksellisen lahjakas erinomaisella genetiikalla varustettu?

Mistä johtuu, että treenikaverilla takki turpoaa ja pakarat ovat säikeillä ympäri vuoden mutta itsellä valotolpan takana seistessä ei vieläkään näy kuin korvat?

Olen viimeisen kahden kuukauden aikana naputellut sähköpostitse 200+ vastausta näihin kysymyksiin. Huomasin, että oikeastaan jokaisen haasteet voidaan niputtaa seuraavan viiden kategorian alle.

Jos minun pitäisi lyödä vetoa, niin sinun kehittymisesti pullonkaula osuu johonkin seuraavista otsikoista.

1. Arvomaailmasi ei tue kehittymistä

Arvomaailma-sana tällaisten lihaskasvatusprojektien yhteydessä voi kuulostaa b-luokan filosofialta mutta mietitäänpä hetki.

Jos otamme tarkasteluun ne voimailijat ja takinturvottajat, jotka ovat saavuttaneet minimissään kivan biitsikunnon ja ylläpitäneet sitä vuosikausia, minkä uskot olevat tärkein yksittäinen tekijä? 

Heillä on se maaginen ruokavalio, jota kaikki metsästävät? Ei. He ovat löytäneet viimeisimmän tutkimustyön tuloksena rakennetun optimaalisen harjoitusohjelman? Ei. Ravintolisät? Ei. Makro- tai mikroravinnejakauma? Ei. He ovat oppineet kieltäytymään enemmästä kuin muut? Ei. Lahjakkuus? Ehkä vähän. 

Tärkein yksittäinen tekijä kehittyneen fysiikan taustalla on pitkäjänteinen työ. Heidän arvomaailmassaan fysiikasta ja suorituskyvystä huolehtiminen on korkealla.

On tärkeä ymmärtää, että useilla heistä on perhettä, työ, koulu ja muuta elämää, aivan kuten sinullakin. Mutta heidän arvomaailmansa vuoksi viikkoon raivataan tilaa treenille, ravinnolle ja elämäntavoille. Satoi tai paistoi. Päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen. Kiinnosti sinä päivänä tai ei. Oli motivaatiota tai ei. Katkesi selkäranka tai ei. 

Nyt voidaan kysyä, että miten on sinun arvomaailmasi laita? Jos katsot vuosia taaksepäin, jauhaako sinun treeni&ravinto&elämäntavat -kombinaatio höyryveturin lailla vuodesta toiseen vain ottaako se kaksitahtimopon lailla muutaman viikon projekteja kerran tai kaksi vuodessa?

Suurin muutos niillä, jotka ovat valmennuksessamme saaneet huimia tuloksia ei ole muuttunut treeniohjelma, viritetty ruokavalio, uni eikä palautusjuoma vaan kokonaisvaltainen muutos elämässä ja arvojärjestyksessä. On huomattu, että töitä pitää tehdä ja sen lisäksi niitä myös tehdään.

2. Terveys edellä tuloksiin

Kuten sloganimme sanoo, yksi pitkäjänteisen työn ja sitä kautta saavutettavien tuloksien tärkeimmistä rakennuspalikoista on terveys. Tulokset vaativat pitkäjänteistä tekemistä ja usein vielä intensiteetin tulee olla normaalia satujumppaa korkeammalla. Suomeksi: tangossa pitää olla rautaa vuodesta toiseen sen verran, että ohimosuoni pullistelee kiitettävästi treenistä toiseen.

Vertauskuvallisesti tämän voisi ajatella vastaavan sitä, että lähtisit ajamaan autolla Hangosta Utsjoelle. Nyt kysynkin: lähtisitkö sinä tuolle matkalle jos auton öljyvalo palaa, konehuoneesta kuuluu mystistä rahinaa ja kolinaa ja huoltoväli on muutenkin venynyt kohtuuttomasti?

Todennäköisesti et.

Miksi sitten lähtisit kuntosalille ryskyttämään jos et ole perusterve? Kilpirauhaset, välilevynpullistumat, burnoutit ja aineenvaihduntaongelmat eivät tietysti estä liikkumista 100% mutta akuutit vaiheet vaativat erityistä huomiota. Silloin armoton ryskääminen (yksi tuloksellisen treenaamisen peruspalikoista) todennäköisesti on enemmän harmiksi kuin hyödyksi.

3. Syö riittävästi

Lähes jokainen Muscle Madness -valmennukseen liittynyt on lopulta yllättynyt miten paljon pitää syödä kehityksen takaamiseksi. Itse asiassa pari viikkoa takaperin päivitellessämme valmennuksen ruokavalioita jouduin kysymään valmentajilta, että missä kohtaa täällä on tapahtunut kirjoitusvirhe, sillä ainakin omalla kohdallani pitää melkein laittaa kello hälyyttämään ruokatunnille, jotta kaikki saadaan alas.

Kun olet perusterve (ks. kohta 2.), treenaat kovaa ja lepäät riittävästi pitäisi päivittäinen kalorimäärä olla varsin korkea ilman varsinaista lihomista. Yksilöllisiä eroja tietysti on mutta "koneesi käydessä oikein" sinulla pitäisi olla ennemminkin haasteita keksiä aikaa kaikelle sille syömiselle kuin istua kotona paniikissa miettien millä näläntunnetta voi hillitä kun päivän 1000 kaloria tuli täyteen.

4. Treenaa riittävän kovaa mutta älä liikaa

Lihaskasvun takaavia treenimetodeja ja -filosofioita on enemmän kuin laki sallii. Kun näitä ruvetaan soveltamaan tavallisiin ihmisiin olen huomaavinani selkeän trendin kuten kaikissa ihmisen henkisen ja fyysisen kasvun poluilla yleensäkin: ääripäät tuottavat pitkässä juoksussa ongelmia ja kultainen keskitie pitää mielen virkeänä ja kehon kunnossa paremmin.

Yhdessä ääripäässä pää kestää paljon enemmän kuin keho ja nousu montun pohjalta on pitkä ja kivinen tie. Toisessa ääripäässä ei liikuta yhtään ja sen aiheuttamat ongelmat on nähtävissä kun menee käymään lähimmällä torilla ja katsoo ihmisten yleistä fyysistä hyvinvointia.

Sellainen treenisuunnitelma, joka takaa tuloksia vuodesta toiseen pitää yleensä sisällään seuraavat teesit:

 • Sisältää selkeän, mahdollisesti jopa mitattavissa olevan tavoitteen. Tavoite on tärkeä olla kohti jotain, ei pois jostain. Ts. "haluan olla lihaksikas!" on parempi kuin "en halua olla läski!"
 • Lähdetään liikkeelle sieltä mikä sopii lähtötilanteeseen. Ammattiurheilijan kaksi treeniä päivässä ympäri vuoden on oikea vastaus harvalle. Hyväkuntoisellekin 3-4 oikein suunniteltua treeniä pitäisi ruveta antamaan positiivista vastetta jo muutamassa viikossa.
 • Pidetään treeni erilaisin keinoin nousujohteisena pitkällä aikavälillä. Keholla on tapana muokkautua vallitseviin olosuhteisiin, joten olosuhteiden on hyvä muuttua aika ajoin. Vieläpä sellaisiksi, että olosuhteiden vuoksi kehon on muututtavat selviytyäkseen.
 • Suunnitellaan lepojaksot etukäteen mutta ollaan valmiit joustamaan, varsinkin jos muu elämä tuo tullessaan jotain alkuperäiseen suunnitelmaan kuulumatonta (työstressi, vähäinen uni, jne).
 • Osa treeniohjelmaa tulisi aina olla säännöllinen kehonhuolto ja liikkuvuuden parantaminen tai vähintäänkin ylläpito. Kun ihminen jäykistyy tai muutoin ei osaa enää liikkua nivelten täydellä liikeradalla, koituu ongelmia sekä arkielämään että treeniuralle.
 • Mittaa kehittymistä jollain tavoin, jotta tiedetään että ollaan matkalla kohti tavoitetta. Oli se sitten lihasmassan kehitys, rasvaprosentin laskeminen, voimatasot tai suorituskyky omassa lajissa.

5. Selvitä mikä on parasta juuri sinulle

Kuten yltä käy ilmi, ei fysiikan kehittäminen usein ole varsinaista rakettitiedettä. Ainakaan perusterveiden ihmisten kohdalla. Nyt sinulla saattaa herätä kysymys, että mihin ihmeeseen oikein tarvitsen yksilöllisyyttä ja valmennusta ylipäätään kun itsekin voi tehdäja oppia?

Itse näen pitkäjänteisen ja tuloksekkaan kehittymisen olevan jonkinlainen kombinaatio kaikista yllämainistuista seikoista. Näin ollen se mikä toimii sinulle on sellainen kombinaatio treeniohjelmista, ravintofilosofiasta ja arvomaailmasta, joka sinulle juuri kulloinkin sattuu parhaiten sopimaan. Paras ruokavalio on sellainen, jota sinä pystyt noudattamaan. Treeniohjelman yksi tärkeimmistä pointeista on, että olet siihen motivoitunut ja tykkäät sen tekemisestä. Arvomaailma pitää muokata sellaiseksi, että sinne saadaan treenin ja ravinnon lisäksi mahtumaan muutakin sinulle kiinnostavaa, ihmissuhteita, taidetta, lomailua ja muuta.

En täältä kykene sanomaan mikä sinun haasteesi juuri nyt tarkalleen ottaen on mutta yllä luettelin muutaman otsikon, joiden alle uskon vahvasti syiden osuvan. Jotta teksti ei jää pelkäksi abstraktiksi filosofiaksi, tässä muutama täsmäkohta.

Valmennus auttaa mm. seuraavissa haasteissa:

 • Et tiedä miten vuosia tuloksia tuova treeniohjelmointi rakennetaan
 • Et tiedä miten vuosien kovaa treeniä tukeva ruokavalio rakennetaan
 • Et tiedä mikä on riittävästi treeniä mutta et halua myöskään ylikuntoa
 • Et tiedä miksi rasva ei pala ja lihas kasva vaikka "teet jo kaiken oikein"
 • On mahdotonta löytää aikaa treenille, ravinnolle ja muulle tuloksia tukevalle

Yksilöllisyys auttaa mm. seuraavissa haasteissa:

 • Sinulla on rajallinen määrä aikaa viikossa treenille, ravinnolle ja muulle koska on elämässä on muitakin kiinnostuksen kohteita
 • On ruokia, joista et yksinkertaisesti pidä ja et haluat tehdä kovaa treeniä tukevasta syömisestä liian vaikeaa tai väkinäistä vaan haluat löytää ne mistä pidät
 • Olet yleisesti ottaen sekaisin kaiken informaatiotulvan, pelottelun ja uuden & ihmeellisen seassa. Haluaisit tietää mistä lähteä liikkeelle ja miten edetä, jotta sijoitetulle rahalle ja ajalle saadaan mahdollisimman paljon vastinetta.

Toivottavasti yllä oleva teksti auttaa pysähtymään ja miettimään miksi oma lihaksenkasvatus ja rasvanpolttoprojektisi junnaa paikallaan. Jos sinusta tuntuu, että apu olisi tarpeen, klikkaa alta kuvaa ja lähde mukaan Muscle Madness -valmennukseen. Kysymykset voit laittaa mailitse joni@optimalperformance.fi

Ratkotaan haasteet ja pistetään hihat turpeiksi!