Hyvinvoinnissa ja terveydessä ainoa vastaus on luja lempeys

Yksi omien valmennuksieni kulmakivistä on ajan kuluessa auttaa ihmisiä ymmärtämään, että ihmiselo tapahtuu alusta loppuun jatkumolla edestakaisin seilaten. Siis sellaisen portaattoman siirtymäjanan päällä missä on kaksi ääripäätä, joissa voi vierailla mutta ei asua. Elämäsi aikana liikut näiden välillä eri kohdissa päivä, viikko, kuukausi ja vuosi toisensa jälkeen ja siirtyminen vaiheesta toiseen tapahtuu portaattomasti, usein huomaamattasi. Erityisesti tämä koskee sitä elämän osa-aluetta, joka koostuu syömisestäsi, liikkumisestasi, stressinhallinnastasi, unestasi ja muusta terveyteesi vaikuttavasta.

Itselläni on ilo viettää aikaa joka päivä itseäni viisaampien kanssa, osmoosioppia heidän ammattitaitoaan ja tiivistää niitä sinulle mm. tämän blogin kautta. Kolleegani Hanna-Kaisa Raninen kirjoitti aiheesta juuri erinomaisesti otsikolla Terve syöminen on epätäydellistä. Lukiessani Hanskin tekstiä muistin elävästi psykoterapeutti Maaret Kallion haastattelun hänen Lujasti lempeä -kirjan teemoista muutaman kuukauden takaa. Maaret tiivisti kirjassaan kuuteen lauseeseen sen, mihin minulla menee usein 45 minuuttia tarinankerrontaa.

"Tarvitaan sekä lujuutta että lempeyttä. Elämälle ja inhimillisyydelle suostuminen ei ole alkuunkaan helppoa. Se vaatii suurta uskallusta tunnistaa paikkansa ja kokonsa, tulla toimeen oman pienuutensa kanssa. Antautumista sille, ettei ole kukkulan kuningas, kaikkeen pystyvä ja kaiken kontrolloiva. Samalla se vaatii uskallusta nähdä myös oma vastuunsa ja pystyvyytensä jäämättä uhriksi omalle elämälleen. Ihmisyyden hienouden ja pulmallisuuden kanssa olemme kaikki samassa veneessä."

-Maaret Kallio, Lujasti lempeä -kirja

Vaikka kirjassa käsitellään pääosin eri teemoja kuin minä tässä blogissa tai me valmennuksissamme, tämä tapa ajatella - luja lempeys - on nerokas. Lisäksi se on käytännössä ainoa tapa millä sinä voit olla terve ja ylläpitää ja parantaa hyvinvointiasi ja suorituskykyäsi ympäri vuoden ilman, että vanne kiristää jatkuvasti päätäsi.

Ymmärrän toki, että jos kotonasi on pieniä lapsia, tulevaisuus huolettaa, työprojektit stressaavat ja elämä moukaroi vasemmalta ja oikealta, mustavalkoiset ravitsemus- ja treenivinkit kuulostavat helpottavilta: älä ikinä syö tätä ja muista aina tehdä tätä. Kun henkisen ja fyysisen kaasutankin pohja pilkistää, kukaan meistä ei ole kiinnostunut kuluttamaan aikaansa elämänhallinnan mustan vyön hankkimiseen. Jo pelkkä ajatuskin ahdistaa, että kaiken muun kuormituksen päälle pitäisi ryhtyä opettelemaan uutta tapaa ajatella, jokapäiväistä tiedostamista omaa tekemistä kohtaan ja hyväksyä oma epätäydellisyys, jos tarjolla on pilvilinnoja, pikaratkaisuja ja hyvin suoraviivaista joko-tai -ohjeistamista.

Mutta tiedätkö mitä? Jos olet kiinnostunut olemaan terve ja voimaan hyvin ympäri vuoden siten, että elämäsi rakentuu muunkin kuin ruokagrammojen ja toinen toistaan seuraavien laihdutuskuurien ympärille, sinulla ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin opetella lujaa lempeyttä.

Luja lempeys ravinto-, treeni- ja elämäntapa-asioissa on sellaista joustavaa jämäkkyyttä missä samaan aikaan hyväksyt oman jaksamisesi rajat kulloisessakin hetkessä mutta samaan aikaan et kuitenkaan nosta käsiäsi pystyyn elämän haasteiden kanssa "emmä tähän pysty!" -huutojen kera.

Mitä luja lempeys tämä sitten tarkoittaa käytännössä?

Sitä, että elämän vuoksi syöt joskus mitä sattuu mutta pääosin terveellisesti. Sitä, että elämän vuoksi joskus treenit jäävät toviksi kokonaan pois mutta pääosin olet fyysisesti aktiivinen jos katsotaan vuotta kokonaisuutena. Sitä, että elämän vuoksi joskus univelan vuoksi silmien alla roikkuu kaksi Siwan muovikassia mutta pääosin pidät huolta unesta, stressinhallinnasta ja palautumisestasi.

Sitä, että elämäsi kulkee eri mittaisissa sykleissä, joissa hetkittäin tunnet pystyväsi mihin vain ja ymmärtäneesi kaiken ja seuraavassa hetkessä koet olevasi täysin kykenemätön hallitsemaan ja ymmärtämään mitään mitä elämä tuo tullessaan. Mutta silti lopulta hoidat homman kotiin olemalla joustavan jämäkkä itseäsi kohtaan.

Sitä, että tulee kausia, jolloin sinulla on roihuavalle juhannuskokolle vertoja vetävä liekki peruskuntolenkkeihin ja voimaharjoitteluun ja tovin kuluttua lenkkikengät ja salikortti kasvavat jäkälää vaatekomeron ylähyllyllä. Mutta silti lopulta hoidat homman kotiin olemalla joustavan jämäkkä itseäsi kohtaan.

Sitä, että tulee kausia, jolloin koko perhettä ravitseva kokkaaminen, terveellisten herkkureseptien virittely ystävien kanssa, meditaatio, palautumisen optimointi ja kaikenlainen henkinen ja fyysinen balanssi tuntuvat soljuvan kuin itsestään vain todetaksesi seuraavassa hetkessä eläväsi keskellä kaaosta, jossa mikään ei tunnut menevän halutulla tavalla vaikka anna kaikkesi. Mutta silti lopulta hoidat homman kotiin olemalla joustavan jämäkkä itseäsi kohtaan.

Tiedän, että tämä kaikki voi kuulostaa monimutkaiselta, paradoksaaliselta ja lauseet aavistuksen ristiriitaiselta keskenään. Mutta valitettavasti tämä on käytännössä ainoa tapa saavuttaa sellainen moodi terveydessä ja hyvinvoinnissa, että hommat sujuvat ympäri vuoden ilman, että hampaita tarvitsee purra yhteen liian usein.

Jos sinusta tuntuu, että tarvitset apua lujan lempeyden ja joustavan jämäkkyyden kanssa ravinnossa, treenissä ja elämäntavoissa, laita meille viestiä kotisivujemme (Tampere ja Helsinki) kautta niin pistetään projektia käyntiin. :)