Harvoja kiinnostaa terveys mutta kaikkia se miltä näyttää alasti

Luin tuossa lentokoneessa Fitran uunituoretta kirjaa nimeltä Kunnon liiketoimintaa - hyvinvoinnista bisnestä. Vahva lukusuositus jokaiselle tämän alan yrittäjälle. Kirjan kautta taas päädyin toisen kirjoittajan, Sami Hurmeen blogiin, jossa todettiin liiketoiminnan näkökulmasta yksi  tosiasia, josta ei hirveästi puhuta ääneen:

"Ihmiset eivät välitä terveydestään, ennen kuin menettävät sen. Siihen on oikeasti syynsä, miksi kaikki dieetit ja laihdutuspillerit menevät kuin kuumille kiville. Siihen on sama syy, kuin valmentajan palkkaamiseen; Halu näyttää paremmalta alasti. Tuo on oikeasti suurimmassa osassa valmennustapauksista se todellinen myyntivaltti, halusi valmentaja sitä tai ei."

Mielestäni on äärimmäisen hienoa, että pehmeämmät arvot kuten onnellisuus, tyytyväisyys itseensä, kelpaaminen sellaisena kun on, itsensä määrittäminen jonkun muun kuin vaa'an lukeman kautta ja hyvä fiilis tekevät kovaa nousua ihmisten keskuudessa. Mutta tämä ulkonäkövinkkeli tuntuu olevan kovakoodattuna johonkin homo sapiensin DNA-rihmastoon niin syvälle, että se ei lähde sieltä kulumallakaan pois.

Nimittäin välillä valmennukseemme tulee ihmisiä, jotka ovat niin huonossa kunnossa henkisesti ja / tai fyysisesti, että ollaan siinä rajoilla kuuluvatko he enää personal trainerin ruutuun vai pitäisikö ensin käydä lääkärin tai psykologin vastaanotolla. Mutta jopa heillä selkävaivojen, umpieritysjärjestelmän häiriöiden ja alkavien mielenterveysongelmien sijaan ykköstoiveena on se, että - suoraa muutamaa lainaten: "ei näyttäisi näin kauhealta possulta" tai "jos sais vitosen pois kesään mennessä kun on päässyt vähän kertymään." Terveyden hälytyskello ei siis vieläkään soi vaikka vakavia merkkejä ongelmista on ihan konkreettisesti nähtävissä ja tunnettavissa.

Toisaalta on olemassa kolme ryhmää ihmisiä, joita terveys kiinnostaa niin paljon, että sitä pidetään ykkösasiana ja sitä ei uhrata työteon, stressin tai esimerkiksi ulkonän alttarilla mistään hinnasta.

Ensimmäinen joukko on ihmiset, jotka ovat kasvatuksen ja elinympäristön kautta onnellisessa asemassa ja heille on normaalia parempien elämäntapojen avulla pitää itsestään huolta kaikin tavoin säännöllisesti joka päivä.

Toinen joukko on ne ihmiset, jotka ovat terveytensä kerran menettäneet ja joista onnekkaimmat ovat saaneet sen vielä takaisin. Osa kokonaan, osa valitettavasti vain osittain. Me ihmiset totumme helposti hyvään ja terveys on yksi näistä. Sen arvon ymmärtää vasta kun se sinulta viedään.

Kolmas joukko ovat ne ihmiset, jotka näitä edellä mainittuja auttavat. Meidän valmennuksessamme on useita lääkäreiden kanssa yhteistyössä autettavia ihmisiä, jotka ovat oman terveytensä kanssa ajaneet kiviseinään niin lujaa, että korjaustyössä menee useita kuukausia ja välillä tuntuu jäävän jälkiä vuosiksi. Minut (ainakin toivottavasti) pelastaa työn parissa loppuunpalamiselta se, että näen tasaisin väliajoin työni kautta mitä siitä ihmiselle seuraa ja tiedän, että mikään rahasumma tai palkinto ei ole terveyden menettämisen arvoinen.

Mitä tästä kaikesta sotkusta sitten pitäisi ajatella? Koska tämän aiheen kanssa joutuu painimaan tasaisin väliajoin, on sitä pitänyt vähän miettiäkin. Jos pitäisi tiivistää neljään teesiin, ne kuuluisivat seuraavasti:

1. "Sisäistä köyhyyttä ei ulkoisilla rikkauksilla voi paikata", on joku viisas joskus sanonut. Jos pään sisällä, ajatuksissa ja uskomuksissa on synkkää, sitä ei iso hauis, pyöreä pylly, kolmensadan maastaveto, somepeukut eikä kavereiden selkääntaputtelu pelasta. Se, mitä henkisen tasapainon löytäminen sinun kohdallasi vaatii ei valitettavasti mahdu tämän postauksen merkkimäärään. Mutta annan lämpimän suositukseni suuntaamaan ensin henkistä hyvinvointia ja sisäistä rikkautta kohti. Muu on sen jälkeen pelkkä järjestelykysymys.

2. Se, että treenaa ulkonäköänsä parantaakseen ei automaattisesti tee ihmisestä huonoa, narsistia, itsekästä eikä "sairasta". Jokainen täysijärkinen kykynee ymmärtämään korrelaation ja kausaliteetin välisen eron. Jos ei pysty, vastalääkkeeksi toimii hyvin se, että instagram-feedin perusteella tuomitsemisen sijaan menee ja ottaa oikeasti selvää näistä ihmisistä. Työni kautta olen voinut tutustua kovassa fitissä oleviin ihmisiin, jotka ovat mitä lämminhenkisimpiä lastentarhanopettajia tai pelastavat ihmishenkiä 80 tuntia viikossa epäinhimillisissä työoloissa ja samaan aikaan haluavat olla hyvässä kunnossa. Ehkä olen jotenkin oudon arvoliberaali mutta en kykene näkemään miksi ulkonäöstä huolehtiminen jotenkin nollaisa sen mitä he muutoin ovat ihmisenä? Näkisin, että länsimaassa niin kauan kun ei loukkaa muita, saa kukin tehdä juuri niin kuin itselle tuntuu hyvältä.

3. "Terveys edellä tuloksiin" on meidänkin sloganeissa aina tasaisin väliajoin vilahdellut. Jos ukonäön vuoksi treenaaminen on sinun juttusi niin se on minulle ihan fine. Toivon, että muistat kuitenkin sen, että pitkässä juoksussa vain terve ihminen voi kehittyä. Jokainen sairasvuoteella maattu viikko ja flunssa kourissa tehty puolivillainen treeni on pois optimaalisesta kehityksestä. Mitä ikinä teetkin, on toiveeni että se on terveellä pohjalla, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ole terveydestä kiinnostunut ainakin sen verran, että se pysyy yllä. Mielenterveys, umpieritysjärjestelmä, polvet, selkä ja muuta toimintakykyyn vaikuttavat tekijät olisi tärkeää olla kunnossa. Sen jälkeen minun puolestani kukin treenatkoon sillä tavalla se ne tavoitteet mielessä, jotka itselle sillä hetkellä parhaiten resonoivat.

4. Jos jostain syystä olisi pakko antaa vain yksi suositus, niin treenaa mielummin suorituskyky kuin ulkonäkö edellä. Edelleenkään minua ei vaivaa se minkä vuoksi kukin treenaa mutta jos jossain hypoteettisessa skenaariossa 100 ihmistä ilmestyisivät salillemme ja kysyisivät, että "me treenataan Joni ihan mitä mitä sää haluat, mitä kannattaa tehdä?" niin laittaisin heidät kyykkäämään, vetämään leukaa ja maastavetoa ja punnertamaan eri ilmansuuntiin. Oikein tehtynä ja ravinto ja elämäntavat mukaan yhdistettynä tämä johtaa väkisinkin hyvään terveyteen, toimintakykyyn niin arjessa kuin työssäkin ja lisäksi pyöreään pyllyyn, isoon hauikseen ja mikä nyt sitten sattuukaan olemaan ulkonäössä se sinun juttusi.

Näin. Tämä ei ole ihan helpoin teema kirjoittaa koska ulkonäkökeskustelu sisältää usein niin helkkarin vahvoja latauksia suuntaan ja toiseen. Mutta toivottavasti sain tästä jotain ajatuksia kirpoamaan. Jos jotain heräsi, kuulisin mielelläni ne tuohon alle kommenttiosioon. Jakonapin painallusta arvostan myös niin saadaan lisää hyvähenkistä keskustelua aikaiseksi, aihe kun on tärkeä.

Jos tuntuu, että haluat meiltä apua omaan projektiisi terveyden tai muun kanssa, heitä postia lomakkeen kautta meille Helsinkiin tai Tampereelle, josta hoidetaan myös etävalmennukset.