Olemme tulleet pisteeseen, jossa makkara nuotiolla on iso juttu

Kuten vanha viisaus sanoo: internet on samaan aikaan parasta ja pahinta mitä terveydelle ja hyvinvoinnille on tapahtunut. Se, että asioita nostetaan esille herättelee ihmisiä ajattelemaan uudella tavalla ja aina joku osa heistä ryhtyy toimiinkin oman terveytensä ja hyvinvointinsa edistämiseksi.

Mutta sitten on valitettavan suuri joukko ihmisiä, jotka ymmärtävät asioita väärin tai sitten se kuuluisa terveyden ja hyvinvoinnin kokonaiskuva jää vähän repaleiseksi. Siis sillä tavalla, että kun ihminen on valtavan monimutkainen kokonaisuus (terveys, sairaudet, aineenvaihdunta, laihtuminen, lihominen, suorituskyky, jne. yms. tms.) niin sieltä voi vajavaisella hahmotuksella koostaa juuri sellaisia kokonaisuuksia kuin sinä päivänä tekee mieli koostaa.

Tiedätkö mikä tässä on ongelma? Se, että tämä johtaa valitettavan usein sellaiseen kulttuuriin, jossa mikään ei tunnu riittävän. Vaikka miten menisi hyvin tai otettu uusi suunta olisi oikea niin aina tuntuu löytyvän jotain ongelmia, vaaroja ja terveyden sudenkuoppia.

Että vaikka miten joku koittaisi tsempata terveellisen syömisensä ensiaskeleiden suhteen niin aina joku elämäntapakärvistelijä löytää jonkun E-koodin tai viimeistään jonkun mökkinaapurin serkun, joka samalla ruokavaliolla sai kaikki maailman elintapasairaudet, joita maa päällään kantaa. Mitä luulet, johtaako tämä innostumiseen vai hyvän hengen latistumiseen niiden kohdalla, jotka juuri saivat ensimmäisen onnistumisen kokemuksensa omassa terveyprojektissaan?

En kirjoittaisi tätä tekstiä jos en olisi aika kyllästynyt siihen, että ihmisten innostusta latistetaan kokonaisuuden kannalta merkityksettömillä asioilla tai pelotellaan tekemisillä tai tekemättä jättämisillä, joilla ei kokonaisuuden kannalta ole mitään merkitystä.

Olen vähän kyllästynyt myös siihen, että ensi kertaa tapaamani ihmiset lähtökohtaisesti olettavat minun kyttäävän mitä he laittavat suuhunsa ja ennen kaikkea minun jotenkin arvottavan heitä ihmisenä tämän perusteella. Et usko miten monta kertaa olen joutunut siihen kiusallisen hiljaiseen hetkeen, jossa tilaamme ravintolassa lounasta uuden tuttavuuden kanssa ja tarjoilija kysyy häneltä mitä pihvin kylkeen laitetaan. Lounaskumppanini naamasta näkee, että hän kokee istuvansa jossain ihmisarvotuomioistuimessa paniikinsekaisesti muistellen mihin ravitsemuskoulukuntaan minä kuuluinkaan ja pitääkö nyt pihvin kylkeen ottaa salaatti vai pekonia voisulalla välttääkseen jonkun elinikäisen tuomion.

Sain idean tähän postaukseen eilen laittamaani, alla olevaan kuvaan tulleen hyvän kommentin pohjalta.

Siinä kiilteltiin sitä, että hyvinvointialan ammattilainen paistaa makkaraa ja annettiin lisäpisteitä meidän jo entisestään isoon pistepottiin. Tämä tietysti lämmitti mieltä mutta samaan aikaan muistutti ikävästi siitä, että olemme tulleet pisteeseen, jossa jauhomakkaran paistaminen nuotiolla on niinkun joku juttu. Tavallaan niinkun osoitus jostain rohkeudesta tai kapinasta.

Tällaisina hetkinä sitä aina pitää hiljaisen hetken, vetää syvään henkeä ja miettii omassa mielessään, että "tähänkö me ollaan tultu?"

Siis sellaiseen pisteeseen, että yllä olevasta kuvasta ja siihen liittyvästä tekstistä ei hahmoteta rentouttavaa hetkeä luonnon helmassa kaukana työsähköpostista, laskuista ja organisaatiokaavioista, joka edistää pitkää ikää. Siitä ei hahmoteta perheen kanssa vietetyn lämminhenkisen sosiaalisen tuokion terveysvaikutuksia. Siitä ei hahmoteta montako terveyttä edistävää päivittäistä askelta laavulle piti kävellä. Eikä varsinkaan pyritä miettimään kokonaisuutta, joka koostuu esimerkiksi muusta kuluneen ja tulevan kuukauden ravinnosta kokonaisuutena, nukkumani unen määrästä ja laadusta ja vaikkapa hyvin manageroidusta stressistä ja palautumisesta.

Ainoa mitä nähdään, on nuotiolla paistuva jauhomakkara. Ihan kuin tällä jauhomakkaralla tässä kokonaisuudessa olisi jotain merkitystä.

Nyt tärkeintä olisi ymmärtää se, että ihmisen "terveys- ja hyvinvointielämä" tapahtuu eräänlaisella jatkumolla. Sellaisella portaattomalla asteikolla, jossa toisessa ääripäässä ei tehdä mitään pitkän ja laadukkaan elämän eteen ja toisessa ääripäässä sen eteen tehdään kaikkensa ortorektisen pakonomaisesti 24/7/365. Ymmärrämme helposti, että molemmissa näissä ääripäissä meillä on käsissämme ongelmia.

Mutta sitten päästään hyvään uutiseen: näiden kahden ääripään välillä meillä on aivan hirvittävä määrä toimivia työkaluja ja kombinaatioita oman henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin sekä elämän laadun ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.

Perimän mukanaan tuomat sairaudet ja muut ääripään esimerkit poislukien ihmisen keho ja mieli eivät mene kovinkaan helposti pysyvästi rikki. Vierailuja epämukavuusalueelle on hyvä tehdä, jotta kehitymme mutta niitä tarvitaan nykykuntoon nähden sopivasti mutta ei liikaa. Stressireaktiota on hyvä saada sopivasti mutta ei liikaa. Voima- ja kestävyysharjoittelua on hyvä tehdä sopivasti mutta ei liikaa. Palautumista on hyvä saada sopivasti mutta ei liikaa. Jotta terve suhde syömiseen säilyy, on hyvä syödä rennommin sopivasti mutta ei liikaa. Ja tämä on se kohta, missä esimerkiksi makkara nuotiolla voi astua kuvaan.

Toisaalta tiedän kyllä sen tunteen mikä nousee kun yllä olevasta kuvasta ei näe muuta kuin epäterveellisen jauhomakkaran eikä kykene hahmottamaan kontekstia. Ai mistäkö? No siitä, että olen ollut sellainen pahanilmanlintu joskus itsekin. Olen kirjoittanut vuosien varrella tekstejä ja sanonut sanoja, jotka ottaisin takaisin jos vain suinkin voisin. Mutta ehkä tämä on osa tätä ihmisenä ja ammattilaisena kasvamista, että osaa katsoa omia tekemisiään, sanomisiaan ja uskomuksiaan mahdollisimman objektiivisesti ja tekemään kurssiin muutoksia kun sille on tarvetta. Suosittelen kokeilemaan, tekee hyvää itselle ja ympäristölle.

Koska väärinymmärryksen vaara on suuri, sanotaan ääneen: sIllä mitä suuhun laittaa on tottakai merkitystä. Aamusta iltaan joka päivä ei kannata syödä makkaraa nuotiolla. Mutta hyvin harvan terveyden ratkaisevin lenkki on väliajoin nuotiolla syöty makkara. Terveyttä ja hyvinvointia tukeva toimiva oma systeemi ravinnosta, liikunnasta ja elämäntavoista löytyy nimittäin sieltä jostain mediaseksittömältä kultaiselta keskitieltä. Sieltä missä on sopivasti säännöllistä voimaharjoittelua, 10 000 askelta päivässä, korvienväliä palauttavia taukoja pitkin päivää, pääosin ravitsevaa ja monipuolista ruokaa, riittävästi laadukasta unta, akkuja lataavia sosiaalisia suhteita ja joskus vaikka makkara nuotiolla. Tärkeintä on, että kokonaisuus toimii.

Ymmärrät, että terveyttä, hyvinvointia ja pitkää ikää rakentavan elämän monimuotoisuuden tiivistäminen yhteen blogipostaukseen on mahdoton tehtävä. Mutta sen voin omastakin kokemuksestani kertoa, että nuotiomakkarasta seinälle kiipeäminen ei ole vastaus. Koitetaan mielummin nähdä asioiden mahdollisuudet kuin ongelmat ja miettiä mitä kaikkea hyvää mistäkin voi seurata jatkuvan kärvistelyn ja sormella osoittelun sijaan. :)


Haluaisitko valmennusapua ravinnon, treenin ja elämäntapojen avulla Tampereella, Helsingissä ja etävalmennuksena? Täytä alta yhteydenottolomake ja laitetaan projektit käyntiin vaikka heti!

Nimi *
Nimi

Webinaaritallenne 9.4. - Ravintoa, treeniä, elämäntapoja, painonhallintaa ja kysymyksiä

Sunnuntaina pidettiin Hyvän olonh hormonidieetti -verkkovalmennuksen henkinen webinaari. Valmennus alkoi nyt maanantaina 10.4. ja jos mielit vielä mukaan, suosittelen hankkimaan oman paikkasi täältä hetimiten. :)


Jälleen kerran olimme etukäteen suunnitelleet hyvän agendan mutta vaikeahan sillä oli pysyä kun saimme niin mehukkaita kysymyksiä kuuntelijoilta etukäteen. Vähän reilun tunti siinä vierähti tällä kertaa ja siltä varalta, että et jaksa katsoa kaikkea yhdeltä istumalta, kasasin tuohon videon alle sisällysluettelon, jonka avulla voit kelata haluamaasi kohtaan ja katsoa mitä siitä aiheesta juteltiin. Käytiin läpi meidän valmennusfilosofiaa, ajatuksia jojolaihduttamisen lopettamisesta, miten kannattaisi treenata, millaisia ajatuksia eri dieeteistä ja ravintofilosofioista ja ennen kaikkea mitä tehdä, jotta tieto siirtyy käytäntöön ja elämäntapamuutos onnistuu.

Ei muuta kuin nautinnollisia katseluhetkiä ja heitä ihmeessä postia osoitteeseen joni@optimalperformance.fi jos voimme olla jotenkin avuksi.

 • 00:00: Esittelyt
 • 01:00: Muutama sana valmennuksesta, kirjasta ja valmennusfilosofiasta
 • 02:00: Miksi Hyvän olon hormonidieetti -kirjasta tehtiin uusi versio ja mitä eroa niillä on?
 • 03:20: Fanikysymys: ”Mikä on Hyvän olon hormonidieetti ja mihin se auttaa?”
 • 06:25: Tärkein kysymys on se, mitä tapahtuu laihdutusprojektisi jälkeen?
 • 08:30: Ensin terveys, sitten laihtuminen + vain yksi asia kerrallaan
 • 10:50: Vain terve ihminen voi kehittyä + tavat kuntoon
 • 14:45: Minkälaisia tavoitteita 10 viikolla uskaltaisi asettaa?
 • 19:35: Fanikysymys: ”Miten elämäntapamuutos tehdään kiireisessä arjessa?”
 • 29:15: Fanikysymys: ”Millaisia muutoksia kannattaa tehdä jos elämä on erittäin kuormittava jo nyt?”
 • 35:30: Fanikysymys: ”Millainen treeniohjelma on hyvä aloittelijalle kun haluan tuloksia?”
 • 42:45: Fanikysymys: ”Mikä on hyvä tapa lämmitellä ennen kuntosalitreeniä?”
 • 45:45: Mitä kuntosalilla kannattaa tehdä?
 • 50:30: Mitä erilaisia treeniohjelmia verkkovalmennuksessa on?
 • 51:10: Miten oman energiatason ja mielialan heittelyä voisi tasapainottaa ruokavalion avulla?
 • 56:40: Mitä mieltä olet gluteenittomasta ruokavaliosta, pitäisikö maitotuotteet kieltää, entä vähähiilihydraattinen ruokavalio?
 • 1:00:30: Mitä on aktiivisen elämäntyylin omaavan ihmisen elämäntyyli
 • 1:03:05: Miten jojolaihduttaminen lopetetaan?
 • 1:09:15: Ei väkisin vääntämistä vaan joustavaa jämäkkyyttä, arvomaailman päivitystä1:11:30: Sitoutuminen elämäntapamuukseen ratkaisee!
 • 1:13:15: Valmentaja voi tulla pitkälle vastaan mutta lopulta muutos pitää lähtee itsestä
 • 1:15:45: Sitoutumista, ennakointia ja onnistumista
 • 1:18:40: Ajatuksia elämäntapamuutoksessa ”epäonnistumisesta"?

Kerro mitä teit eilen ja minä kerron miten sinulla menee tänään

Kun ihmisillä menee asiat pieleen omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisen sektorilla, kuulen usein perusteluksi asioita, jotka ajallisesti asettuvat juuri kyseiseen hetkeen tai ajanhetkeen hyvin lähellä tätä harhalaukausta. Aivan kuten he olisivat saapuneet aikakoneella tyhjiöstä kyseiseen tilanteeseen ilman, että aikasemmilla valinnoilla ei olisi ollut onnistumiseen vaikutusta.

 • "Piti kyllä syödä fiksu lounas mutta ei siinä silloin ollut mitään sellaista tarjolla..."
 • "Oli tarkoitus treenata kolmesti viikossa mutta jotenkin siinä joka päivä tuli jotain..."
 • "Yritin kyllä mennä ajoissa nukkumaan mutta siinä illalla tuli sitten kaikenlaista..."

Don't get me wrong, pienen pojan isänä ja kahden osakeyhtiön tuulella käyvänä toimitusjohtajana sympatiani ovat puolellasi. Jos tänään väsyttää, asiat eivät ole menneet "ihan" suunnitellusti ja ajatuskin ensi viikosta ja tsemppaamisesta ahdistaa niin tiedän tunteen. Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa olleeni siinä lähes syyntakeettomassa ja oikeustoimikelvottomassa tilassa ns. muutaman kerran.

Tiedän omasta kokemuksesta, että tulipaloja sammuttelemalla ja sinne tänne paikkausteippi kädessä ongelmien perässä säntäilemälläkin voi saada ihan kohtuullista jälkeä aikaan. Mutta ongelma on siinä, että tuloskunto jää kauas optimaalisesta. Kukaan ei nimittäin tee hirveän hyviä päätöksiä selkä seinää vasten kun kakka on jo housussa. Lisäksi tällainen elämä on henkisesti äärimmäisen kuluttavaa. Sinun ei tarvitse myöntää ääneen mutta voit hiljaa siellä näytön ääressä nyökätä, että "ihan yllättäen kulman takaa tullut kapula rattaisiin" ei ehkä aina ole niin yllättävä. Virheitä saa tehdä ja vahinkoja sattuu mutta kun sama tulipalo syttyy 14. kertaa saman kuukauden aikana, jossain on viilattavaa.

Katkaistaksemme tämän viheliäisen kierteen täytyy tulipalojen sammmuttelun ja reaktiivisen elämän sijaan siirtyä elämään suunnitelmallisesti ja proaktiivisesti. Meidän täytyy sisäistää se tosiasia, että tämän päivän tulokset rakennettiin pääosin jo eilen. Se mitä tänään teet on vain aikaisemmin kylvetyistä siemenistä kasvavan sadon korjaamista.

Tässä kohtaa on hyvä ymmärtää, että sana "eilen" voi viitata ihan kirjaimellisesti eiliseen päivään ja samalla kuitenkin myös metaforisesti kaikkeen menneeseen aikaan. Terveelliset eväät töihin pystyi valmistelemaan eilen mutta 2 x kehonpaino -maastaveto vaatii jo vähän pidemmän eilisen.

Toki on olemassa paljon asioita, joiden opettelu nollasta kohtuulliseen voi onnistua siinä hetkessä ilman ongelmia. Mutta näitä ovat yleensä esimerkiksi asiat haastavuustasolla munakkaan paistaminen, parran ajaminen, tikanheitto ja hauiskääntö käsipainolla. Mutta aina kun puhumme sinun terveytesi, hyvinvointisi ja suorituskykysi kannalta kaikkein merkittävimmistä asioista, niiden oppiminen ja sisäistäminen ottaa aikaa. Ne vaativat valtavasti toistoja, suunnitelmallista tekemistä ja lukuisia yrityksiä ja erehdyksiä joiden avulla opit lopulta mestariksi.

Jos juoksukuntosi on tänään ruvella, vie helposti useamman kuukauden, että pystyt kylmiltään vetämään lenkkarit jalkaan ja juoksemaan 10 kilometriä 60 minuuttiin. Jos elämäntapasi tai vaikkapa ruokailu- ja liikuntatottumuksesi ovat olleet mitä sattuu viimeiset 20 vuotta, vie niiden pysyvä korjaaminen väkisinkin kuukausia.

Klikattuasi lukemaan tekstiä, halusit varmasti saada enemmän tietoa mitä tuo otsikko "Kerro mitä teit eilen ja minä kerron miten sinulla menee tänään", oikein tarkemmin ottaen tarkoittaa. Oman ja tiimimme valmennuskokemuksen perusteella - toki käytännön syistä johtuen vähän yleistäen - ennustan seuraavaa:

 • Kerro minulle montako tuntia nukuit viime yönä ja minä kerron sinulle miten tämän päivän suoritukset tulevat menemään. Jos nukuit 7-9 tuntia, todennäköisyydet ovat suotuisat hyvälle treenille, fiksuille ravintovalinnoille ja vähemmälle stressille. Jos nukuit vähemmän, ennustan synkkäsävyistä ohutta yläpilveä kaikille näille osa-alueille.
 • Kerro minulle miten eilen suunnittelit treenaavasi tänään niin minä kerron miten se tulee menemään. Jos sinulla on selkeä treeniohjelma, jonka avulla voit keskittyä itse tekemiseen ja olet pyhittänyt kalenteriisi sille oman ajankohdan, ennuste onnistumiselle on mallia kiitettävä+. Jos taas ajattelit, että "koitetaan jossain välissä ehtiä tekemään jotain" niin hyvin todennäköisesti havahdut illalla treenaamattomuuteen ja pohdit jälleen kerran, että "miten tässä nyt taas näin kävi?"
 • Kerro minulle miten eilen suunnittelit syöväsi terveyttä ja suorituskykyä tukevasti tänään ja minä kerron miten se tulee menemään. Jos kerrot ottaneesi mukaan omat eväät koska huomisen agenda ei mahdollista fiksua syömistä tai etsiväsi jotain mistä saa puoli lautasta kasviksia, kämmenen verran proteiinia, nyrkin verran hiilihydraatteja ja peukalon verran luonnollisia rasvanlähteitä, ennustan sinun olevan vahvasti onnistumisen polulla. Jos taas ruokailutottumuksesi ovat aina olleet mitä sattuu ja suunnitelmasi on "no katotaan nyt jotain jossain kohtaa tai jotain..." -tasolla niin ennustan saman kurimuksen ja alamäen jatkuvan.
 • Kerro minulle miten eilen suunnittelit priorisoivasi omaa hyvinvointiasi tänään niin minä kerron sinulle miten tulet onnistumaan. Jos pystyt listaamaan kuin apteekin hyllyltä edes yhden asian (ajoissa nukkumaan, proteiinipitoinen aamupala, unihygienia, kuntosalitreeni, joogaharjoitus, jne.) on ennusteeni onnistumiselle erinomainen. Ihan jo pelkästään siitä syystä, että olet ylipäätään tietoinen aiheesta nimeltä oman hyvinvoinnin priorisointi etkä vain ajelehdi ajopuuna arjen melskeessä. Jos taas kysyt vastapalloon, että "anteeksi mutta voitko tarkentaa mitä tarkoittaa oman hyvinvoinnin priorisointi?" on todennäköisyys terveyden ja hyvinvoinnin luiskaan tipahtamiselle suuri.

Ja niin edelleen. Uskon, että sait ajatuksesta kiinni. Tämän päivän tulokset siis rakennettiin hyvin pitkälle jo eilen. Tekemällä "vääriä" asioita eilen voidaan helposti pilata se miten tänään onnistutaan. Mutta tekemällä "oikeita" asioita tänään, voi huominen olla mestariteos ja usein vielä onnistua yllättävän helposti.

Muista vielä se, että huomisen eilinen on tänään. Jos haluat onnistua huomenna, sinun pitää tehdä osa työstä jo tänään. Pienikin ennakkoaskel on askel kohti onnistumista.

Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennus on alkamaisillaan ja meillä on taas satojen innokkaiden naisten joukko mukana! Lunasta oma paikkasi oikopolulla TÄSTÄ tai klikkaa alta kuvaa ja tutustu tarkemmin. 10 viikon aikana opetamme sinulle ravinnon, treenin ja elämäntapojen avulla miten tänään voit rakentaa paremman ja helpomman huomisen.

Kärsitkö Maanantai klo 6.00 -oireyhtymästä ja mikään ei muutu? (sis. ratkaisut)

Maanantai klo 6.00 -oireyhtymä. Tämä pirulainen lappaa kapuloita elämänmuutospyörien rattaisiin kuin huomista ei olisi tulossa. Sitkeän vihollisen siitä tekee erityisesti se, että oireisto on selkeä ja varsinkin vierustoverin helposti havaittavissa mutta vaivoihin havahtuu itse vasta viikkojen kuluttua sairastumisesta. Yhä uudelleen ja uudelleen, kerta toisensa jälkeen.

Mistä sitten tunnistaa, että onko tämä aikaansaamisen autoimmuunisairaus tarttunut sinuunkin? Tehdäänpä testi. Kuulostaako seuraava edes etäisesti tutulta?

Kesä tulee, käyt ostamassa verkkarit ja lenkkarit ja päätät, että ensi viikolla alkaa juoksukausi. Lataat salikorttiin lisää aikaa, jotta ensi viikolla voi lenkkipäivien välissä käydä laittamassa showlihakset kesäkuntoon. Nostit blenderin kaapin perältä esiin, jotta ensi viikolla voi pyöräytellä smuutsit aamupalaksi ja töihin evääksi. Tilasit Ellokselta pimennysverhot, jotka sitten ensi viikolla asennetaan makuuhuoneeseen, jotta unen laatu paranee. Lataat puhelimeesi mindfulness-aplikaation, jotta ensi viikolla voi aloittaa päivittäiset hengitysharjoitukset. Kaikki on valmista uuteen elämään, sävelet ovat selkeät ja ansi viikosta eteenpäin velatkin muuttuvat saataviksi. 

Sitten koittaa odotuksia täyteen ahdettu ensi viikko. Maanantaina herätyskello soittaa aamulla klo 6.00 ja tiedätkö mitä?

Mikään ei muutu. 

Ei kerta kaikkiaan yhtään mikään. Sama vanha ralli lähtee päälle heti heti aamusta. Rikkinäisen levysoittimen lailla alat toistamaan samaa vanhaa virttä ajatuksissasi ja teoissasi eikä yhden yhtä muutos ole havaittavissa. Eli lenkkiä, ei salitreeniä, ei mindfulnessharjoituksia eikä vihermehuja.

Maanantai klo 6.00 -oireyhtymässähän ei ole kyse mistään hyvä tai huono ihminen -asettelusta. Se ei ole merkki loputtoman epäonnistumisen syöksykierteen alkamisesta. Se on enemmänkin lopputulos tilapäisestä häiriöstä ajanhallinnassa, arvomaailmassa ja priorisoinnissa. Sen eri asteista kärsii meistä jokainen tasaisin väliajoin.

Itse olen käynyt esimerkiksi Lontoossa varallisuusseminaarissa, saanut ratakiskosta väännettynä kaikki työkalut mitä taloudellisen tilanteen parantaminen vaatii mutta maanantaina kellon soidessa klo 6.00 mikään ei muuttunut. Kansio kasvaa kirjahyllyssä jäkälää viidettä vuotta. Olen vuosien saatossa ostanut verkkokursseja, sertifiointeja, valmennuksia, sarjakortteja ja jäsenyyksiä milloin mihinkin aiheeseen, ollut innosta ja tulevasta työn tarmosta johtuen lähes halkeamispisteessä.

Mutta ei. Kun ei lähde käyntiin niin ei lähde.

Toisaalta, joskus on myös onnistuttu. Ja mitä tulee ravinto-, treeni- ja elämäntapavalmennuksiin niin vuosien saatossa on ihmisten kanssa rakennettu myös mainioita menestystarinoita. Jos mietin niitä kertoja kun oireyhtymä ei ole vienyt mennessään minua tai muita, vaan ollaankin onnistuttu viemään teoriaa käytäntöön asti, voi huomata että näitä kertoja on aina yhdistänyt muutama yhteinen tekijä. Sikäli mikäli sinulla on tarkoitus ottaa lähiaikoina jokin ryhtiliike, kesäkuntoprojekti tai tehdä jokin muu suunnanmuutos elämässäsi, suosittelen varmistamaan, että seuraavat asiat ovat kunnossa.

Ota vastuu elämästäsi ja tekemisistäsi. Jos juuri nyt tuntuu siltä, että olet krooninen epäonnistuja ja olet väsynyt kaikkeen yrittämiseen, tämä kuulostaa varmasti kohtuuttomalta veitsen kääntämiseltä haavassa ja epäreilulta. Helpotusta tuo se, että apua voi ja kannattaa pyytää, yksin ei tarvitse kaikkea tehdä. Mutta loppujen lopuksi halu ja päätös muutoksesta pitää lähteä sinusta itsestäsi. Lopulta se olet aina sinä joka asennoituu, toimii, elää ja kokee asioita uudella tavalla. Sinä olet se, jonka pitää tehdä päätös muutosmatkan aloittamisesta. Jos minä väännän sinulle muutosprojektin väkisin, sinulle vastentahtoisesti niin syöksykierre entiseen alkaa sillä sekunnilla kun projektin päätteeksi ovi menee perässäni kiinni.

Ole terveellä tavalla itsekäs. Muutos jää usein tapahtumatta sen vuoksi, että vuorokaudesta loppuvat tunnit kesken. Koska ympäröivä maailma harvoin täyttää sinun kalenterisi sinun etusi mielessään, sinun pitää tehdä se itse. Täytä sinä itse ensin kalenteriisi ne asiat ja ajankohdat, jolloin teet suunnittelemiasi uusia asioita. Anna muun maailman tämän jälkeen täyttää sinne omia tarpeitaan. Se, että äitinä, työntekijänä tai puolisona olet sen verran itsekäs, että pidät itsestäsi huolta henkisesti ja fyysisesti on kaikkien etu.

Hanki tai laadi suunnitelma. Maanantai klo 6.00 -oireyhtymään vahvin vastalääke on selkeä, yksinkertainen ja toteutuskelpoinen suunnitelma. Tällainen suunnitelma sisältää kaksi tärkeää asiaa: mitä tehdään ja milloin tehdään. ”Koko vartalon salitreenit maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 17.00” ja ”Työsähköpostiin ei kosketa klo 17.00 jälkeen ja unille mennään arki-iltaisin viimeistään klo 22.30” -tyyliset asiat ovat hyvän suunnitelman tunnusmerkkejä.

Näin. Jos mietit taaksepäin menneitä vuosia ja omia ponnisteluitasi esimerkiksi kohti terveellisempää elämää, energisempää arkea ja yrityksiä saada niistä pysyvä ote, onko Maanantai klo 6.00 -oireyhtymä päässyt joskus yllättämään? Jos kyllä, niin peli ei ole menetetty. Ensimmäinen annos vastalääkettä on jo nyt otettu, kun olet ylipäätään tullut tietoiseksi koko ilmiön olemassaolosta. Moni ihminen lipuu vuosikausia arjen sekamelskan vietävänä ja innostuksesta huolimatta ihmettelevät vuosi toisensa perään, että "no miten tässä nyt taas näin kävi?" On monta tapaa onnistua mutta mikäli yllä olevat kolme kohtaa unohtuvat, väittäisin onnistumisen todennäköisyyden olevan jossain nollan ja minimaalisen välimaastossa.

Jos haluat nyt ottaa vastuun elämänmuutosprojektista, oppia avullamme olemaan terveellä tavalla itsekäs ja saada selkeän, toteutuskelpoisen suunnitelman, on minulla sinulle ehdotus: Maanantaina 10.4. aloitamme jälleen uuden 10 viikon muutosmatkan naisten oman Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennuksen merkeissä. Saat monipuoliset treeniohjelmat, ravintovinkit sekä stressitasoja palauttavaa pohdittavaa mielelle ja tekemistä keholle. Klikkaa alta oma paikkasi ja lähde mukaan, pääset heti ensimmäisten esitehtävien pariin. 

Harvoja kiinnostaa terveys mutta kaikkia se miltä näyttää alasti

Luin tuossa lentokoneessa Fitran uunituoretta kirjaa nimeltä Kunnon liiketoimintaa - hyvinvoinnista bisnestä. Vahva lukusuositus jokaiselle tämän alan yrittäjälle. Kirjan kautta taas päädyin toisen kirjoittajan, Sami Hurmeen blogiin, jossa todettiin liiketoiminnan näkökulmasta yksi  tosiasia, josta ei hirveästi puhuta ääneen:

"Ihmiset eivät välitä terveydestään, ennen kuin menettävät sen. Siihen on oikeasti syynsä, miksi kaikki dieetit ja laihdutuspillerit menevät kuin kuumille kiville. Siihen on sama syy, kuin valmentajan palkkaamiseen; Halu näyttää paremmalta alasti. Tuo on oikeasti suurimmassa osassa valmennustapauksista se todellinen myyntivaltti, halusi valmentaja sitä tai ei."

Mielestäni on äärimmäisen hienoa, että pehmeämmät arvot kuten onnellisuus, tyytyväisyys itseensä, kelpaaminen sellaisena kun on, itsensä määrittäminen jonkun muun kuin vaa'an lukeman kautta ja hyvä fiilis tekevät kovaa nousua ihmisten keskuudessa. Mutta tämä ulkonäkövinkkeli tuntuu olevan kovakoodattuna johonkin homo sapiensin DNA-rihmastoon niin syvälle, että se ei lähde sieltä kulumallakaan pois.

Nimittäin välillä valmennukseemme tulee ihmisiä, jotka ovat niin huonossa kunnossa henkisesti ja / tai fyysisesti, että ollaan siinä rajoilla kuuluvatko he enää personal trainerin ruutuun vai pitäisikö ensin käydä lääkärin tai psykologin vastaanotolla. Mutta jopa heillä selkävaivojen, umpieritysjärjestelmän häiriöiden ja alkavien mielenterveysongelmien sijaan ykköstoiveena on se, että - suoraa muutamaa lainaten: "ei näyttäisi näin kauhealta possulta" tai "jos sais vitosen pois kesään mennessä kun on päässyt vähän kertymään." Terveyden hälytyskello ei siis vieläkään soi vaikka vakavia merkkejä ongelmista on ihan konkreettisesti nähtävissä ja tunnettavissa.

Toisaalta on olemassa kolme ryhmää ihmisiä, joita terveys kiinnostaa niin paljon, että sitä pidetään ykkösasiana ja sitä ei uhrata työteon, stressin tai esimerkiksi ulkonän alttarilla mistään hinnasta.

Ensimmäinen joukko on ihmiset, jotka ovat kasvatuksen ja elinympäristön kautta onnellisessa asemassa ja heille on normaalia parempien elämäntapojen avulla pitää itsestään huolta kaikin tavoin säännöllisesti joka päivä.

Toinen joukko on ne ihmiset, jotka ovat terveytensä kerran menettäneet ja joista onnekkaimmat ovat saaneet sen vielä takaisin. Osa kokonaan, osa valitettavasti vain osittain. Me ihmiset totumme helposti hyvään ja terveys on yksi näistä. Sen arvon ymmärtää vasta kun se sinulta viedään.

Kolmas joukko ovat ne ihmiset, jotka näitä edellä mainittuja auttavat. Meidän valmennuksessamme on useita lääkäreiden kanssa yhteistyössä autettavia ihmisiä, jotka ovat oman terveytensä kanssa ajaneet kiviseinään niin lujaa, että korjaustyössä menee useita kuukausia ja välillä tuntuu jäävän jälkiä vuosiksi. Minut (ainakin toivottavasti) pelastaa työn parissa loppuunpalamiselta se, että näen tasaisin väliajoin työni kautta mitä siitä ihmiselle seuraa ja tiedän, että mikään rahasumma tai palkinto ei ole terveyden menettämisen arvoinen.

Mitä tästä kaikesta sotkusta sitten pitäisi ajatella? Koska tämän aiheen kanssa joutuu painimaan tasaisin väliajoin, on sitä pitänyt vähän miettiäkin. Jos pitäisi tiivistää neljään teesiin, ne kuuluisivat seuraavasti:

1. "Sisäistä köyhyyttä ei ulkoisilla rikkauksilla voi paikata", on joku viisas joskus sanonut. Jos pään sisällä, ajatuksissa ja uskomuksissa on synkkää, sitä ei iso hauis, pyöreä pylly, kolmensadan maastaveto, somepeukut eikä kavereiden selkääntaputtelu pelasta. Se, mitä henkisen tasapainon löytäminen sinun kohdallasi vaatii ei valitettavasti mahdu tämän postauksen merkkimäärään. Mutta annan lämpimän suositukseni suuntaamaan ensin henkistä hyvinvointia ja sisäistä rikkautta kohti. Muu on sen jälkeen pelkkä järjestelykysymys.

2. Se, että treenaa ulkonäköänsä parantaakseen ei automaattisesti tee ihmisestä huonoa, narsistia, itsekästä eikä "sairasta". Jokainen täysijärkinen kykynee ymmärtämään korrelaation ja kausaliteetin välisen eron. Jos ei pysty, vastalääkkeeksi toimii hyvin se, että instagram-feedin perusteella tuomitsemisen sijaan menee ja ottaa oikeasti selvää näistä ihmisistä. Työni kautta olen voinut tutustua kovassa fitissä oleviin ihmisiin, jotka ovat mitä lämminhenkisimpiä lastentarhanopettajia tai pelastavat ihmishenkiä 80 tuntia viikossa epäinhimillisissä työoloissa ja samaan aikaan haluavat olla hyvässä kunnossa. Ehkä olen jotenkin oudon arvoliberaali mutta en kykene näkemään miksi ulkonäöstä huolehtiminen jotenkin nollaisa sen mitä he muutoin ovat ihmisenä? Näkisin, että länsimaassa niin kauan kun ei loukkaa muita, saa kukin tehdä juuri niin kuin itselle tuntuu hyvältä.

3. "Terveys edellä tuloksiin" on meidänkin sloganeissa aina tasaisin väliajoin vilahdellut. Jos ukonäön vuoksi treenaaminen on sinun juttusi niin se on minulle ihan fine. Toivon, että muistat kuitenkin sen, että pitkässä juoksussa vain terve ihminen voi kehittyä. Jokainen sairasvuoteella maattu viikko ja flunssa kourissa tehty puolivillainen treeni on pois optimaalisesta kehityksestä. Mitä ikinä teetkin, on toiveeni että se on terveellä pohjalla, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ole terveydestä kiinnostunut ainakin sen verran, että se pysyy yllä. Mielenterveys, umpieritysjärjestelmä, polvet, selkä ja muuta toimintakykyyn vaikuttavat tekijät olisi tärkeää olla kunnossa. Sen jälkeen minun puolestani kukin treenatkoon sillä tavalla se ne tavoitteet mielessä, jotka itselle sillä hetkellä parhaiten resonoivat.

4. Jos jostain syystä olisi pakko antaa vain yksi suositus, niin treenaa mielummin suorituskyky kuin ulkonäkö edellä. Edelleenkään minua ei vaivaa se minkä vuoksi kukin treenaa mutta jos jossain hypoteettisessa skenaariossa 100 ihmistä ilmestyisivät salillemme ja kysyisivät, että "me treenataan Joni ihan mitä mitä sää haluat, mitä kannattaa tehdä?" niin laittaisin heidät kyykkäämään, vetämään leukaa ja maastavetoa ja punnertamaan eri ilmansuuntiin. Oikein tehtynä ja ravinto ja elämäntavat mukaan yhdistettynä tämä johtaa väkisinkin hyvään terveyteen, toimintakykyyn niin arjessa kuin työssäkin ja lisäksi pyöreään pyllyyn, isoon hauikseen ja mikä nyt sitten sattuukaan olemaan ulkonäössä se sinun juttusi.

Näin. Tämä ei ole ihan helpoin teema kirjoittaa koska ulkonäkökeskustelu sisältää usein niin helkkarin vahvoja latauksia suuntaan ja toiseen. Mutta toivottavasti sain tästä jotain ajatuksia kirpoamaan. Jos jotain heräsi, kuulisin mielelläni ne tuohon alle kommenttiosioon. Jakonapin painallusta arvostan myös niin saadaan lisää hyvähenkistä keskustelua aikaiseksi, aihe kun on tärkeä.

Jos tuntuu, että haluat meiltä apua omaan projektiisi terveyden tai muun kanssa, heitä postia lomakkeen kautta meille Helsinkiin tai Tampereelle, josta hoidetaan myös etävalmennukset.