Video: Miksi pysyvä painonpudotus epäonnistuu?

Noniin, 11.6. järjestetyn Miksi pysyvä painonpudotus epäonnistuu? -verkkoluennon tallenne on valmis. Kivastihan tämä jälleen meni ja tuli jopa muutama sähköpostikin jälkikäteen, että avasi aivan uusia ulottuvuuksia painonpudotukseen ja -hallintaan! Käytiin läpi muutamia perusjuttuja sekä vähän sellaisia vähemmän keskusteluissa esiintyviä mutta merkittäviä rakennuspalikoita. Heitäpä alta video pyörimään ja jos haluat kelata sinua kiinnostaviin kysymyksiin niin sisällysluettelo löyty videon alapuolelta.

Video liittyy Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennukseen, joka on juuri alkanut. Mikäli tahdot vielä mukaan, klikkaa nopeasti kuvaa alta ja lähde mukaan yli 2000 naisen yhteisöön oppimaan uutta ja saamaan pysyviä tuloksia. :)


 • 00:00: Joni ja Kaisan esittelyt
 • 01:15: Mistä webinaarissa puhutaan?
 • 03:45: Miten tavat toimivat ja miksi rankat pikadieetit eivät toimi?
 • 09:00: Tapojen syvempi anatomia ja niiden parantaminen - mitä, miten ja miksi?
 • 14:40: Oman tietoisuuden lisääminen tavoista ja toiminnasta ja pitkän aikavälin suunnitelmat
 • 23:00: Mitä tekevät ne ihmiset eri tavoin, jotka onnistuvat pitkän aikavälin painonpudotuksessa?
 • 29:15: Miten pitkään tapojen muuttamisessa kestää?
 • 30:40: Mustavalkoinen ajattelu painonhallinnan esteenä
 • 33:45: Mustavalkoinen ajattelu ei toimi koska elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista
 • 36:40: Omat tunteet ja ylipaino, mitä ajattelet itsestäsi ja mikä avuksi?
 • 39:00: Laihduttajan identiteetti ja painonhallinta
 • 41:40: Sisäinen motivaatio - itseohjautuvuusteoria (kyvykkyys, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys)
 • 46:25: Elinympäristön vaikutukset painonhallintaan (katastrofipäivät, muut ihmiset, työpaikka, koti, jne)
 • 57:30: Panosta kaaospäiviin, koska niissä onnistuminen ratkaisee paljon
 • 59:00: Miten kauan elämäntapojen muuttamisessa ja painonpudotuksessa kestää?
 • 01:01:45: Elätkö syödäksesi vai syötkö elääksesi?
 • 01:03:30: Yhteenvetoa - miksi pysyvä painonpudotus siis epäonnistuu ja ratkaisut?

Purson yritysvalmennuksessa erinomaisia tuloksia!

Purson yritysvalmennusprojektissa tulokset paranivat kautta linjan. Menetelmänä toimi Mentor Virta-valmennus. Kirjoituksessa kerron projektista ja tuon esille näkemykseni siitä, miksi projekti onnistui. Valmennuksen hyvät tulokset löytyvät kirjoituksen lopusta kuvina. 

Toteutin keväällä 2017 yhteistyössä Optimal Performance Oy:n kanssa Pursolle neljän kuukauden Mentor Virta-valmennusprojektin. Mentor Virta-valmennus on Optimal Performancen yritysvalmennustuote, joka sisältää: 

 • Neljän kuukauden verkkovalmennuksen
 • Firstbeat hyvinvointianalyysin valmennuksen alussa
 • Hyvinvointikartoituksen valmennuksen alussa ja lopussa
 • Tsemppipuhelun valmennuksen aikana
 • Neljä workshopia, 3 – 5 viikon välein

Neljän kuukauden aikana osallistujien hyvinvointikartoituksen kaikki osa-alueet paranivat. Lisäksi työyhteisön valtasi kiinnostunut ja pohtiva ilmapiiri. Miten tämä onnistui?

Miten onnistunut yritysvalmennusprojekti rakennetaan? 

Koen Purson projektissa merkittäväksi onnistumisen avaimeksi Mentor Virta-valmennuksen kokonaisuuden. Valmennus alkaa hyvinvointikartoituksella ja Firstbeat mittauksella. Molemmista osallistujat saavat tietoa ja ajattelemisen aihetta arkeensa, kehontoimintaansa ja hyvinvointiinsa liittyen. Valmennuksen taustalla pyörivä, elämäntapoihin keskittyvä, verkkovalmennus pitää valmennusprojektin osallistujien mielessä, koska jokaisena maanantaina sähköpostiin kilahtaa uusi viikkotehtävä. 

Workshopit tuovat runsaasti teoriatietoa ravinnosta, liikunnasta, stressistä ja palautumisesta. Kokemukseni mukaan teoriatiedon hankkiminen ei kuitenkaan ole ihmisten suurin haaste. Haaste on saada tieto pysyviksi tavoiksi, jotka sopivat osaksi arkea. 

Vastaan tähän haasteeseen sisällyttämällä jokaiseen workshopiin ratkaisukeskeisen lyhytterapian ja mielenhallinnan psykologian tehtäviä. Tehtävien avulla saan osallistujat pohtimaan pintaa syvemmältä oman itsensä ja arkensa vahvuuksia sekä heikkoja lenkkejä. Asioiden tiedostaminen mahdollistaa niihin vaikuttamisen. 

Miksi Purson Virta-valmennusprojekti onnistui?

Purson Virta-valmennuksessa osallistujat olivat kiinnostuneita workshopien sisällöstä ja he tarttuivat laatimiini ratkaisukeskeisiin tehtäviin hyvin. Osallistujat innostuivat ja pohtivat, mutta tekivät konkreettisia muutoksia arkeensa maltillisin askelin. 

Tavatessani osallistujat noin neljän viikon välein workshopien merkeissä, havaitsin kerta kerralta heidän ajatuksiensa jäsentyneet. Ensin asioiden tiedostaminen lisääntyi. Projektin edetessä haasteet muuttuivat tavoitteiksi ja lopulta toiminnaksi kohti tavoitteita!

Millaisella työyhteisölle Virta-valmennus sopii?

Workshopit on mahdollista rakentaa yritystä ja työntekijöitä parhaiten palvelevaan muotoon. Jotta voin rakentaa valmennuksen vastaamaan yrityksen tarpeita, minun on tärkeää tietää työyhteisön vahvuudet ja haasteet. Työfysioterapeuttina olen tarvittaessa valmis tekemään yhteistyötä yrityksen työterveyshuollon kanssa.

Osallistujat ovat Virta-valmennuksessa oppimassa lisää itsestään. He saavat eväitä joiden avulla voivat rakentaa itselleen sopivan ja merkitykselliseksi kokemansa arjen. Onnistuessaan tämä heijastuu positiivisesti koko työyhteisöön ja yrityksen toimintaan. 

”20 – 30% of business performance is determined by the mood of your employees.”

- Dr. Daniel Goleman

Mikäli vastaava valmennusprojekti sopisi myös teidän työyhteisölle, tilaa maksuton konsultaatio TÄÄLTÄ.

Sanna Eloranta

Työfysioterapeutti, Precision Nutrition ravintovalmentaja, Fysiikkavalmentaja, Ratkaisukeskeinen lyhytterapiaopiskelija, www.sannaeloranta.fiwww.optimalperformance.fiwww.firstbeat.com

 

Terveys ja suorituskyky - millainen on sinun tulevaisuutesi?

Valtaosa valmennettavistamme osuu ikähaarukkaan 30-50 ikävuotta. Tämä ei ole ihme, sillä tuossa vaiheessa elämää usein havahdutaan "jotain varmaan tarttis tehä..." -ajatukseen. Satoja taustatietoja ja ruokapäiväkirjoja nähneenä ja tuhansia tarinoita valmennuksissa lukeneena olen huomannut, että jokaisella heistä on oma uniikki tarinansa. Kasvatuksen, eletyn elämän ja nykyhetken panostuksen tuloksena ihmiset ovat aina tietyssä pisteessä ja haikailevat erilaisten tulevaisuuksien perään. Jos lähdemme niputtamaan erilaisia menneisyyksien ja tulevaisuuksien yhdistelmiä, olen huomannut, että valtaosa ihmisistä voidaan niputtaa tässä postauksessa esittelemäni neljän erilaisen elämänkäyrän sisään.

Ennen kuin alamme vetämään sen suurempia johtopäätöksiä ihmisten terveydestä ja suorituskyvystä, on syytä nostaa esiin kaksi tosiseikkaa. Ensinnäkin, monella meistä on syntymässä saatuja ominaisuuksia tai elämän varrella tapahtuneiden sattumusten tuloksena syntyneitä rajoitteita, joiden vuoksi oma terveys ja suorituskyky ei ole nyt eikä tulevaisuudessakaan ihan 100% omissa käsissä. Toisekseen, erilaisia ihmiselämän draaman kaaria syntymästä kuolemaan on valtava määrä, joten on tosiasiassa mahdoton sanoa missä kohtaa elinvuosia terveyden ja suorituskyvyn suunta muuttuu, miten monta kertaa näin käy vai käykö ollenkaan.

Kuitenkin, jos terveydessä ja suorituskyvyssä tulee tapahtumaan selkeitä suunnanmuutoksia, yleisin ajankohta on ns. ruuhkavuodet, esimerkiksi 35-45v. Työura otti tuulta alleen, perheenlisäystä kertyi, työpäivät pitenevät, lista arjen vastuista paisui yli äyräiden, lehmät kuoli, aidat kaatui, halla vei viljat ja niin edelleen. Ruuhkavuosissa painiskelevan tunnistaa "kyllähän minä mutta kun tässä on nyt niin kaikenlaista..." -henkisistä lauseista.

Toisin kuin yleensä luullaan, ihmisen terveys ja suorituskyky on vain harvoin kaksivaiheinen prosessi missä ensimmäinen puolisko on kasvu- ja kypsymiskausi ja jonkun maagisen ikäpisteen jälkeen alkaisi kuihtumis- ja laskukausi. Toki fysiologiaa ei voi määräänsä enempää venyttää, joten ikääntymisen mukana tuomat lainalaisuudet alkavat väkisinkin ottamaan veronsa kun vuodet vierivät. Mutta samaan aikaan on olemassa lukuisia muuttujia, joihin on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi omalla ravinnolla, treenillä ja elämäntavoilla riippumatta iästä tai elämäntilanteesta.

Tämän pohjustuksen summana voidaan piirtää Terveys & Suorituskyky - Aika -kuvaajaan neljä erilaista ihmiselämän draaman kaarta. Kuva alla.

Kuva: Jaakkola Professional Custom Web Design Photography (c)

Kuva: Jaakkola Professional Custom Web Design Photography (c)

Elämä #1: Olet pitänyt itsestäsi huolta nuoruutesi ja aikuiselämän alkuvaiheen aikana syömällä fiksusti, liikkumalla riittävästi ja elämäntapohin panostamalla. Mutta ruuhkavuosien yllättäessä pyyhe lentää kehään, "tuli siinä vähän kaikenlaista..." -lause ottaa vallan ja alamäki on varsin jyrkkä. Historia siis auttaa ja on parempi kuin ei mitään mutta laadukkaita ja energisiä elinvuosia ei riitäkään niin pitkälle kuin moni toivoisi.

Elämä #2: Et ole huolehtinut omasta hyvinvoinnistasi aikaisemmin etkä tule huolehtimaan siitä jatkossakaan. Huono ravinto ja olematon liikunta yhdistettynä ihan mitä sattuu -tason elämäntapoihin pitää huolen, että saapuessasi ruuhkavuosiin huonon lähtötilanteen siivittämänä, terveys ja suorituskyky syöksyvät luiskaan vauhdikkaasti ja laadukkaita elinvuosia on näistä neljästä skenaariosta vähiten.

Elämä #3: Olet pitänyt itsestäsi huolta aikaisemmin eikä ruuhkavuodet tai muut elämän myllerrykset juurikaan hetkauta. Et ole pelkästään terve vaan kaikin puolin erinomaisessa kunnossa. Terveyttä piisaa ja iskukykyä arjen haasteita vastaan riittää loputtomasti. Kun sama tahti jatkuu läpi elämän, ikääntymisen mukanaan tuomat ongelmat hidastavat tahtia minimaalisen vähän ja laadukkaita elinvuosia on luvassa loppuun asti.

Elämä #4: Olet kaikista skenaarioista eniten rapakunnossa, ylipainoa on kertynyt, suorituskykyä ei ole nimeksikään ja elämäntavat ovat ihan mitä sattuu. Kuitenkin jossain kohtaa havahdut (joko oma-aloitteisesti tai lääkärin tms. herättelemänä) siihen, että jotain on tehtävä ja mieluiten mahdollisimman pian. Vedät työrukkaset kouraan, ryhdyt paiskimaan töitä ja kuten käyrän muodosta voit huomata: mitä huonompi lähtötilanne, sitä suurempi ja nopeampi muutos! Tekemällä kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti oikeita asioita ostat itsellesi lisää laadukkaita elinvuosia ja voit vanhempana itse asiassa paremmin kuin nuorempana!

Kuten yllä olevasta kuvasta ja neljästä eri kuvauksesta voidaan päätellä, sinun tulevaisuutesi rakentuu siis kahden ydinkysymyksen ympärille:

 1. Miltä tasolta sinun terveytesi ja suorituskykysi lähtevät?
 2. Mikä on alamäen jyrkkyys vai päästäänkö jopa parempaan?

Ensimmäisestä kohdasta voimme todeta, että koska meillä ei ole aikakonetta, lähtötilannettasi juuri tänään on jälkikäteen mahdoton muuttaa. Sen osalta ei siis voi tehdä muuta kuin suorittaa tilannekatsaus ja todeta missä kohtaa yllä olevan kuvan skenaarioita (#1 - #4) ollaan.

Toisesta kohdasta voimme todeta sen, että kun ikääntyminen alkaa lyömään kapuloita rattaisiin, voit omalla toiminnallasi vaikuttaa valtavasti siihen millä kulmakertoimella alamäki etenee. Monessa tapauksessa on myös hyvin mahdollista, että edessä onkin käänne huomattavasti parempaan. Tämä erityisesti silloin, jos lähtötilanne on kehno. Voi olla, että jokaisesta siellä ruudun toisessa päässä ei tule maailmanmestaria missä tahansa lajissa mutta jokaisella on aina sen verran potentiaalia, että oikeita asioita tekemällä voi parantaa elämänlaatuansa ja ostaa lisää laadukkaita elinvuosia.

Entä mitä tästä sitten pitäisi jäädä kouraan? Tietenkin skenaariot #1 ja #2 ovat sellaisia, joihin en toivo sinun päätyvän. Jos vain mitenkään mahdollista, tehtäisiin sen verran töitä itsemme eteen, että päädyttäisiin elämänkäyrille #3 tai #4.

Koko postauksen ydin on kuitenkin se positiivinen uutinen, että loppuelämäsi laadun parantumisen kannalta ei ole väliä mitä tähän asti on tapahtunut tai missä ollaan tänään. Tärkeintä on se, mitä tapahtuu tästä päivästä eteenpäin. Syömällä fiksusti ilman tarpeetonta puristamista, liikkumalla säännöllisesti ja monipuolisesti ja huolehtimalla elämäntavoista (uni, stressinhallinta, jne) jokainen voi vaikuttaa siihen mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Yksityiskohtaisempia oppeja siitä mitä tämä kaikki syöminen, treenaaminen ja fiksut elämäntavat ovat seuraa myöhemmin lisää. Tänään tärkeintä on ymmärtää näiden neljän eri tulevaisuuden olemassaolo.

Jos 99 euroa paremmasta tulevaisuudesta ei kuulosta liialta, lähde mukaan 12.6. alkavaan naisten omaan Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennukseen TÄSTÄ tai klikkaamalla kuvaa alla. Lähtötilanteen kartoituksen pääset tekemään heti. Tervetuloa! :)

6 asiaa, joiden avulla itsestään huolehtiminen on helpompaa

Istahdimme tuossa oman valmennusprojektini yhteydessä alas valmentajani Annan kanssa. Edistystä on tapahtunut treenin, ravinnon ja elämäntapojen avulla ja vaikka välillä stressin, kiireen ja jaksamisen vuoksi hiusraja pakeneekin kohti takaraivoa, eteneminen on ollut suhteellisen vaivatonta! Itse teen näitä asioita työkseni, joten minulla on luonnollisesti jonkin verran etumatkaa keskiverto-itsestäänhuolehtijaan. Mutta silti on olemassa nippu käytännönläheisiä asioita, jotka ovat sinunkin kätesi ulottuvilla helpottamaan matkaa kohti hyvää fyysistä kuntoa. Skippaan tässä yhteydessä kasvatuksen vaikutukset, sosioekonomiset asemat ja muut sellaiset, joihin vaikutusmahdollisuuden ovat rajalliset ja pysytään asioissa, joita voit ryhtyä työstämään vaikka heti.

#1: Opettele parempia tapoja. Liian moni tukeutuu omassa projektissaan siihen harhakuvitelmaan, että "itsekurilla", "motivaatiolla" tai "selkärangalla" pidetään mies tai nainen iskussa ympäri vuoden. Väkisin vääntämällä lähdetään salille tai skipataan karkkihylly pari kertaa viikossa. Mutta tosiasia on se, että teet joka ikinen päivä satoja päätöksiä liittyen syömiseesi, liikkumiseesi ja elämäntavoista huolehtimiseen ja sitä määrää ei hampaat irvessä "itsekurilla" purista kukaan ympäri vuoden. Tavat, eli toimintamallit, jotka tulevat enemmänkin automaattisesti selkäytimestä ilman ette edes huomaat ovat niitä, joihin terveytesi ja suorituskykysi lopulta perustuvat. Näitä virittämällä paremmaksi tulee tekemisestä entistä vaivattomampaa ja jaksamista riittää ympäri vuoden. Tämän vuoksi rakensimme Tapojen muuttamisen pikaoppaan osaksi 12.6. alkavaa Hyvän olon hormonidieettiä, jotta valmennuksen opit menisivät selkäytimeen.

#2: Pyri suunnitelmallisuuteen. Kirjoitin syksyllä ilmestyvään kirjaanikin yhdeksi kantavaksi teemaksi, että suunnittele ja ennakoi, älä sählää ja reagoi. Voit varmasti omastakin kokemuksesta tietää miten paljon helpommin esimerkiksi työprojektit, kesälomat, tentteihin valmistautuminen ja lastenhoito sujuvat silloin kun on tehty hyvä suunnitelma ja sitä toteutetaan aikataulun mukaisesti. Toki pieni jousto sinne tänne on sallittua mutta mikäli jokainen päivä on yhtä tulipalojen sammuttelua päivästä toiseen, kuluu kaikki henkisen kaasutankin polttoaine säheltämiseen eikä varsinaiselle eteenpäin vievälle tekemiselle ole enää energiaa. Tämä sama suunnitelmallinen toteutus koskee myös itsestäsi huolehtimista. Suunnittele miten treenataan, missä ja milloin. Suunnittele miten saadaan riittävästi unta, palautumista, monipuolista ravintoa ja muuta elämän kannalta mielekästä tekemistä niin paljon kuin on tarve.

#3: Hallitse Damage Control. Vaikka edellisessä kohdassa hehkutin suunnitelmallisuutta, on hyvä suhtautua kaikkeen tekemiseen tämän meidän reaalimaailman lainalaisuuksien valossa eikä pilvilinnoissa liihottelemalla. Jos katsot kalenteriasi muutaman kuukauden taaksepäin niin voit huomata, että sieltä löytyy helposti enemmän niitä päiviä, jolloin kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan kuin niitä, jolloin kaikessa osuttiin napakymppiin. Tämän vuoksi on hyvä hankkia myös sellainen työkalupakki elämäntaitoja, että osaat syödä, liikkua ja palautua mahdollisimman hyvin elämän lähtiessä laukalle.

#4: Suosi monipuolisuutta. Vain aniharvaa meistä kiinnostaa käydä juuri kuntosalilla tai lenkkipolulla säännöllisesti esimerkiksi 60 vuotta putkeen. Tämän vuoksi on hyvä ymmärtää mistä liikkumisessa ja treenissä on kyse. Pitkälle pääsee kunhan tekee jotain raskasta lyhytkestoisesti ja kevyempää pitkäkestoisesti. Näistä periaatteista kiinni pitämällä tuet terveyttäsi heti tänään ja ostat lisää laadukkaita elinvuosia. Voit siis bodata, painonnostaa, voimanostaa tai vaikkapa käydä aikuisten telinevoimistelussa ja vastaavasti lenkkeillä, uida, hiihtää tai sauvakävellä. Monipuolisuus kannattaa levittää myös syömisen puolelle. Älä tee ikinä näin ja muista aina nämä -listat jumittavat sinut helposti pieneen laatikkoon valintojen suhteen ja alkuhurmoksen jälkeen ne kääntyvät noudattajaansa vastaan. Terveyttä tukevassa syömisessä on tärkeintä löytää se terveyttä tukeva ravitsemusfilosofia, jota pystyt noudattamaan.

#5: Hanki ammattiapua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Olen jo pitkään pyrkinyt muistuttamaan ihmisiä siitä, että jos ikinä koskaan missään vaiheessa suunnittelet hakevasi apua syömiseen, treenaamiseen ja elämäntapoihin, on alkutaival paras hetki. Vaikka siihen kuluisi vähän rahaa, on se pitkän juoksun kannalta edullisempi vaihtoehto kuin viritellä ensin omin voimin ja paikkailla työn jälkiä myöhemmin. Opin tämän kantapään kautta tällä viikolla käydessäni elämäni ensimmäistä kertaa uimaopetuksessa. Uintitekniikkani parani ns. tuulimylly-tyylistä ihan selkeästi vapaauintia muistuttavaan tekniikkaan noin reilussa tunnissa vaikka 37 vuotta olin sitä itse yrittänyt virittää paremmaksi. Ongelman ydin nimittäin on siinä, että omaa tekemistään harvoin osaa katsoa objektiivisesti ja tulee tehtyä hölmöläisten hommia. Monelle ammattilaisen suurin apu astuu kuvaan siinä kohtaa kun teoriatietoa ruvetaan siirtämään käytäntöön. Moni meistä kyllä tietää miten asiat pitäisi tehdä mutta vaihdetta ei meinaa saada silmään silloin kun pitäisi tapahtua jotain konkreettista.

#6: Ymmärrä rajallisuutesi ja ole armollinen. Jos otan sekalaiset 100 elämänmuutosprojektia, jotka eivät ole päätyneet menestyksellä maaliin, arvioisin 90 ilmoittavan syyksi, että "ei oikein ollut aikaa..." ja "no siinä tuli sitten kaikenlaista..." Siinä missä onnistumisen todennäköisyydet paranevat edellisellä viidellä kohdalla huomattavasti, tämä kuudes on ikään kuin kirsikka kakun päälle varmistamaan, että muutosta tapahtuu. Terveyden, hyvinvoinnin ja suorituskyvyn maailmassa rajallisuuden ymmärtämistä ja armollisuutta tapahtuu ainakin kahdella tasolla. Ensinnäkin kokonaisuutta hahmotellessa on hyvä ymmärtää, että vuorokaudessa on vain tietty määrä tunteja (24kpl) ja aina joitakin pakollisia arjen vastuita (työ, lapset, koulu) joita on vaikea muuttaa. Siksi on hyvä ottaa lautaselle vain sen verran ohjelmaa, että ne saa kunnialla hoidettua. Toisekseen on hyvä olla armollinen päivittäisessä tekemisessä. Vaikka miten hampaat irvessä pitäisit kiinni tämänkin postauksen ohjeista, aina välillä elämä puuttuu peliin tavalla, jotka eivät ole sinun päätösvaltasi alla eivätkä vaikutusmahdollisuuksiesi piirissä. Siksi on hyvä opetella joustava systeemi ravintoon, treeniin ja elämäntapoihin. Että vaikka tänään tai tällä viikolla kaikki menisivät pitkin viemäriä, huomenna on päivä uusi ja ensi viikolla voi taas sykkiä parhaansa mukaan.

Näin. Toivottavasti näiden kuuden ajatuksen avulla jotain naksahtaa ajatusten rattaissa uuteen asentoon. Kaikki lähtee paremmasta ajattelusta ja uudenlaisesta suhtautumisesta ja onnistunut tekeminen on sitten vain ajan kysymys. Jos haluat oppia aiheista lisää ja ennen kaikkea saada apua käytännön muutokseen, klikkaa itsesi mukaan alla olevasta kuvasta Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennukseen. Maanantaina 12.6. aloitetaan, ensimmäisten tehtävien kimppuun pääset heti rekiströidyttyäsi. Tervetuloa mukaan! :)

Ylistyskirje perusarjen supersankareille

Surffaillessani eri medioita törmään jatkuvasti henkeäsalpaaviin muutoskuviin ja toinen toistaan mahtavampiin oman fyysisen ja henkisen potentiaalin venytysprojekteihin. Siinä missä nämä ovat tottakai hienoja tarinoita ja inspiroivat sankoin joukoin ihmisiä liikkeelle, ne valitettavasti helposti hautaavat pienemmän mittakaavan supertärkeät menestystarinat alleen. Tästä seuraa se, että moni ei arvosta omassa tekemisessään niitä äärimmäisen tärkeitä havaintoja ja tekemistä, jotka luovat perustan sille, että pysyy terveenä ja kykenee parantamaan suorituskykyään omien tarpeidensa vaatimalle tasolle.

On nimittäin niin, että esimerkiksi pysyäkseen terveenä aniharvan tarvitsee "tiputtaa kymmeniä kiloja ennätysajassassa!" tai "muuttua sohvaperunasta fitness-kilpailijaksi!", kuten saamme tasaisin väliajoin lehdistä lukea. Ne, jotka kehonkoostumuksen parantamisesta eniten hyötyvät pärjäävät maltillisemmallakin tahdilla ja pienemmin lopputuloksin perusasioita päivästä toiseen vääntäen ilman sen suurempaa meteliä. Mutta jos ainoat esiin nostettavat tarinat ovat muutokset rapakunnosta Mount Everestin valloittajaksi, valitettavan harva osaa enää arvostaa itsellään niitä rauhallisessa tahdissa pudotettuja muutamia kiloja, terveellisempiä elämäntapoja, parempaa yöunta ja säännöllistä liikuntaa, jolla ostettiin lisää laadukkaampia elinvuosia, energisempää arkea ja terveempiä polvia ja selkiä.

Tämän vuoksi haluankin nostaa hattua ja antaa kaksi varauksetonta tuplapeukkua perusarjen supersankareille, jotka jäävät liian vähälle kiitokselle ja ylistykselle mutta tekevät suuren palveluksen itselleen ja muille ihmisille heidän ympärillään.

Keitä nämä ihmiset sitten ovat ja mitä he oikein tekevät?

He ovat ihmisiä, jotka pysähtyvät ja havahtuvat muutoksen tarpeeseen. Jokin asia elämässä on saanut heidät ymmärtämään oman tilanteensa ja he sisäistävät sen, että jotain on tehtävä jatkossa toisin ja aloitus mahdollisimman pian. Pelkää pysähtyminen ja havahtuminen tuskin vie ketään Iltalehden kanteen ylistettäväksi mutta väitän, että ilman tätä maagista hetkeä muutosta ei koskaan tapahdu. Tämän herätyshetken puutoksen huomaa niiden ihmisten kohdalla, joiden suusta pääsee "toki toki, mutta tässä on nyt ollut niin paljon kaikenlaista..." ja "kyllähän minä heti sitten kun tässä vähän helpottaa..." -lauseita huonokuntoisuuden jatkuessa kymmenettä vuotta putkeen. Joten älä vähättele sitä päätöstä kun ilmoittaudut valmennukseen, varaat ajan lääkärille terveystarkastukseen tai teet omatoimisesti suunnitelmaa oman terveytesi parantamiseksi koska suunnan muutos vaatii aina tällaista pysähtymistä.

He ovat ihmisiä, jotka tekevät itselleen ja muille arjen pieniä perusasioita joka päivä. Jos avaat Instagramin ihmeellisen maailman, sinulle juotetaan informaatiovirran paloletkusta täydellä paineella toinen toistaan rajumpia kuntosalitreenejä, viiden tähden ravintolaillallisia muistuttavia postworkout-aterioita ja lotusasennossa meren rannalla levitoivia meditaatioguruja. Nämä toimivat toki inspiraation lähteinä mutta harva meistä voi rakentaa arkeansa näiden tähtihetkien varaan. Näissä hetkissä tarvitaan perusarjen supersankaria, joka saapuu paikalle viitta hulmuten ja pyöräyttää pannulle lähi-Alepasta haettua lihaa, kanaa, kalaa tai härkistä, heittää kattilaan perunaa, riisiä tai bataattia ja siivuttaa puolikkaan lautasellisen tomaattia, kurkkua ja salaattia. Näistä teoista ei mitaleja jaeta mutta pitkää ikää, terveyttä ja suorituskykyä kylläkin. Varsinkin siksi, että perusarjen supersankarit jaksavat tehdä tätä päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen sekä itselleen että perheelleen.

He ovat ihmisiä, jotka jaksavat puurtaa silloinkin kun ollaan "maalissa". Muutosprojektin hekumavaiheessa jokainen jaksaa antaa kaikkensa treeneissä, kokata terveyttä tukevaa ravintoa ja priorisoida palautumista tarpeen mukaan koska muutostahti on nopea ja edistyminen käsinkosketeltavaa. Mutta jyvät erottuvat akanoista siinä kohtaa kun joka viikko ei voikaan enää ottaa isompaa käsipainoa kouraan, kehonkoostumus ei muutukaan enää niin vauhdikkaasti ja palautuminen (uni, arjen rytmitys, jne) on viritetty niin hyväksi, että sieltä ei massiivisia edistysaskeleita ole enää luvassa. Ja silti pitäisi jaksaa puurtaa. Monen projektin käännekohta on nimittäin juuri tämä hetki kun odotat uuden viikon mukanaan tuomaa uutta työkalua mutta sellaista ei enää olekaan luvassa. Perusarjen supersankari jatkaa peruspuurtamista silloinkin kun galakseja räjäyttäviä ihmetyökaluja ei ole enää tarjolla vaan pitää olla kärsivällinen, paiskia samoja hommia ja antaa ajan tehdä tehtävänsä.

Summauksena todettakoon, että ilman muuta erilaiset nautinnolliset hekumahetket, irtiotot arjen myllerryksestä ja rajummat revittelyt epämukavuusalueelle ovat kokemuksia, joita väkisinkin tarvitaan. Niiden etu on siinä, että ne saavat ihmisiä ylös sohvalta aloittamaan muutoksen. Aniharva inspiroituu kultaisesta keskitiestä tai sopivasti ja monipuolisesti kaikkea -tyylisestä ajattelusta. Toisekseen siinä ei ole mitään väärää, että normiarkea maustaa esimerkiksi keskivertoa rajummilla kilpasuorituksilla (puolimaraton, seikkailu- ja Crossfit-kisat, jne) tai kokkaa puolisolle seitsemän kierroksen päivällisen ja postaa reseptin muiden iloksi sosiaaliseen mediaan.

Mutta näiden kliimaksien ohella on tärkeä ymmärtää, että 99% terveydestäsi, hyvinvoinnistasi, suorituskyvystäsi ja arjen jaksamisestasi tulee muualta. Ne tulevat siitä arjen perussankaruudesta, josta sinulle tuskin myönnetään mitalia ja johon on monesti vaikea olla itsekään tyytyväinen.

Mutta vuosien saatossa tuhansia tarinoita todistaneena voin luvata, että kun tämä perusarjen supersankarin viitta unohtuu komeroon liian pitkäksi aikaa, sen huomaat sekä sinä itse että ne ihmiset, jotka tekemisesi hedelmiä ovat saaneet nauttia. Siksi tämä ylistyskirje on juuri sinulle siellä, joka teet päivittäin pieniä mutta äärimmäisen tärkeitä perusasioita, joista emme saa lehdistä lukea emmekä aina osaa riittävästi arvostaa.

Kiitos siitä kaikkien meidän unohtaneiden puolesta ja muista, että teet tärkeää työtä vaikka aina ei siltä ehkä tunnukaan. :)


Jos perusarjen supersankaruus houkuttelee mutta et tiedä miten se parhaiten onnistuisi, lähde ihmeessä mukaan 12.6. alkavaan naisten omaan 10-viikon Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennukseen. Luvassa monipuolista ravintoa, treeniä ja elämäntapoja. Oman paikkasi voit lunastaa vaikka heti TÄSTÄ tai klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Ensimmäiset esitehtävät odottavat sinua jo!